Hlavní obsah

Rekord: Do jezera Barbora u Teplic vběhlo naráz 826 otužilců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 826 lidí se v neděli krátce po poledni ponořilo do ledové vody v jezeře Barbora na Teplicku. Společně tak stanovili český rekord v počtu otužilců ve vodě v jeden čas na jednom místě.

Nový otužilecký rekordVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Akci pořádal David Vencl, který je sám držitelem několika rekordů ve freedivingu. „S takovým zájmem jsem vůbec nepočítal. Říkal jsem si, že dostat do vody 400 lidí by bylo skvělé. Všichni, co přišli a zapojili se, byli naprosto úžasní,“ řekl Novinkám Vencl a připomněl, že limit ponoru do ledové vody nebyl stanoven. „Stačí pár vteřin, podle toho, kdo to jak dlouho vydrží,“ doplnil.

Prozatím nejvíc otužilců vlezlo do ledové vody v roce 2019 během Memoriálu Alfreda Nikodéma. Pořadatelé tehdy napočítali 430 otužilců, jenže byli rozděleni do několika kategorií a nebyli ve vodě současně.

Vyznavači otužování se k Barboře sjeli ze všech koutů republiky. Nechyběli samozřejmě otužilci z Teplic a širokého okolí, ale také z Prahy, Karlových Varů nebo z Dobrušky. Při vstupu k vodě každého odpočítal komisař agentury Dobrý den a s každým se Vencl osobně pozdravil.

„S Davidem se osobně znám a máme to sem blízko,“ zdůvodnil Novinkám svou účast Milan Krunt z Teplic. S manželkou se chodí pravidelně otužovat pátým rokem. „Tehdy jsme se dívali na film Bába z ledu a ráno jsme sem vyrazili otužit se,“ popsal s úsměvem.

Vysokou účast při rekordu přisoudil Venclově popularitě. „Je oblíbený, výřečný, dokáže lidi v dobrém smyslu slova zblbnout,“ dodal.

Otužilci tak stanovili metu, která bude zapsaná v České knize rekordů. „Číslo 826 je naprosto neuvěřitelné, skvělé,“ pochvaloval si Vencl, jenž jezero Barbora vybral pro zdolání rekordu z praktického důvodu. „Znám to tady velmi dobře. Je tady dost místa, v Praze bychom takový prostor nenašli,“ vysvětlil Vencl, proč zvolil místo na severu Čech.

Otužilci si rekordní počin, na který se při teplotě minus dva stupně dívaly ze břehu do zimních bund zachumlané další stovky lidí, nemohli vynachválit. „Byl to adrenalin, být součástí takové akce. Voda byla sice studená, ale dalo se to vydržet,“ řekla Novinkám paní Růžena z Prahy.

Záhy po ustanovení nového rekordu pokřtil Vencl přímo ve vodě svou novou knihu Muž pod ledem, kterou sepsal s novinářem Petrem Bílkem. Část peněz, které pořadatelé vybrali při registraci, zašlou na fond Klubu cystické fibrózy, se kterým Vencl již několik let spolupracuje.

V roce 2021 se Vencl stal světovým rekordmanem v plavání na jeden nádech pod ledem pouze v plavkách a brýlích (81 metrů). V roce 2023 pak vytvořil další světový rekord, když se ponořil pod led, tentokrát do hloubky 52 metrů, na švýcarském jezeře Sils. Je tak první člověk na světě, který se o něco takového pokusil. Na svém kontě má i recesistický světový rekord v umyvadlovém potápění.

Teploty pod -12. Meteorologové varují před mrazem

Počasí

Špindlerův Mlýn zahájil zimní sezonu, sjezdovek si užívaly stovky lyžařů

Cestování

Reklama

Související témata:
Jezero Barbora

Výběr článků

Načítám