Hlavní obsah

Miss Anglie chce letět do vesmíru

Současná Miss Anglie Jessica Gagenová má v plánu letět do vesmíru. Příští rok dokončí studia a zúčastní se ještě soutěže Miss World, ale pak hodlá nastoupit do výcviku budoucích astronautů. Chce tím inspirovat mladé dívky, aby se nebály technických oborů.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Gagenová v Národním kosmickém centru v Leicesteru

Článek

Sedmadvacetiletá Jessica Gagenová se modelingu věnuje již od svých patnácti let, ale do budoucna plánuje vyměnit modely slavných návrhářů a přehlídková mola za skafandr a Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). V nadsázce k tomu dodává, že by se tak stala první skutečnou Miss Universe.

Zdá se to jako šílený nápad, ale Jessica k němu nedospěla žádnou náhodou. Studuje totiž letecké a vesmírné inženýrství na Liverpoolské univerzitě a k získání titulu jí schází ještě rok. O technické obory se zajímala už od dětství. Ve škole ji bavila matematika a další přírodní vědy a velký vzor měla i v otci, jenž je také inženýrem.

Příští rok v létě se ještě zúčastní soutěže Miss World a poté se chce již plně věnovat kariéře astronautky. Kromě vlastního zápalu ji motivuje i odhodlání jít příkladem mladým dívkám. „Technickým oborům dominují muži, ale já chci ukázat, že v nich mohou uspět i dívky. Jen se nesmí bát jít za svými sny,“ je přesvědčena Jessica Gagenová.

Novou Miss World je studentka z Polska

Koktejl

V modelingu a inženýrství vidí společné prvky. „Oba obory nabízejí tolik různorodých příležitostí,“ tvrdí s tím, že zároveň se v obou profesích dá cestovat po celém světě. A dodává, že techniku začala studovat až ve čtyřiadvaceti letech jako zálohu ke kariéře modelky.

Čeká ji ještě dlouhá cesta

„Můj sen je letět na ISS a z ní pak učit děti, jako to dělal Tim Peake,“ připomíná Jessica astronauta, který v lednu 2016 jako první Brit vystoupil do volného vesmíru. V březnu 2016 při přeletu nad ISS nad Českem dokonce navázal spojení s gymnazisty v Olomouci a během deseti minut jim odpověděl na osmnáct otázek.

Ale k tomu má Jessica Gagenová ještě dost daleko. Vedle intenzivního astronautského výcviku ji v nejbližších letech bude čekat ještě další studium, jak zjistila při nedávné návštěvě Národního kosmického centra v Leicesteru. „Studium mě pohlcuje, ale zabývám se pouze technickými záležitostmi, na rozdíl od těch astronomických,“ je si vědoma svých mezer, které je pro let do vesmíru potřeba zaplnit.

Astronomové pojmenovali objevenou planetku v brněnském hantecu Špilas

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám