Hlavní obsah

Lví sirotek Vráťa je hříčkou přírody. Pohnutý osud z něj udělal dominantního samce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvorec

Především respekt budí dvouapůlletý lev pustinný Vráťa ve svém výběhu v Zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku. Usměrňuje dvě lvice Cruellu a Cindy, které mu dělají společnost, a občas vyjede i na ošetřovatele u klece. Dominantního samce z něj udělal pohnutý osud.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lev Vráťa

Článek

Vráťa je hříčkou přírody, když se narodil opravdu starým rodičům. Mamince Nině bylo už osmnáct let a jeho otci Ugasovi ještě o rok víc.

„Ve volné přírodě se lvi takového věku vůbec nedožívají. Je opravdu výjimečné, že se jim Vráťa narodil v tak pokročilém věku. Navíc Nina měla dříve problémy a museli jsme jí dávat i antikoncepci. Přesto zabřezla. Porodila v hlavní sezoně, když byla plná zahrada lidí, přímo ve výběhu,“ popisoval příběh Vráti Novinkám ošetřovatel Petr Homola.

Ninu i Ugase však stáří poměrně rychle dohnalo a Vráťa osiřel. „Nina zemřela, když Vráťovi bylo asi půl roku. Už nepotřeboval mateřské mléko, byl na pevné stravě. Přesto je to pro malé lvíče rána,“ vysvětloval ošetřovatel.

Jihlava získala prasojelena, čeká na něj harém

Koktejl
Foto: Pavel Orholz, Právo

Lev Vráťa je ve svém výběhu s Cruellou a Cindy

Vráťa si pak hrál už jen s otcem, když Ugas projevil obrovskou trpělivost a byl skvělý táta. Zemřel však asi půl roku po Nině a Vráťa zůstal ve výběhu sám. Ztrátu rodičů nesl těžce, ale statečně.

Má tuhý kořínek

Přes klec dováděl se starším sourozencem ve vedlejším výběhu. „Snažili jsme se mu co nejvíce pomoct, ale zasáhla další skutečnost, když dostal zánět do zubů. Museli jsme mu dávat antibiotika, to znamená, že vezmete šipku a fouknete to do něj, což ho samozřejmě bolelo,“ zmínil další Vráťovy strasti Homola. Ve volné přírodě by takový osud mládě lva zřejmě nepřežilo. Vráťa má však tuhý kořínek.

Aby nebyl úplně sám, přivezli mu chovatelé do výběhu dvě stejně staré lvice Cruellu a Cindy. Měly jej také trochu srovnat, protože začínal být hodně dominantní. „Ale opak je pravdou. Spojování proběhlo vcelku dobře, Vráťa na ně hned dorážel, běhal za nimi, pouze holky byly trochu plašší. On je stále dominantní, pánem toho výběhu. Když se hází žrádlo, holky musí počkat, on je tam šéf,“ upozornil ošetřovatel.

Zoo ve Dvorci má lva ve znaku

Zoologická zahrada Dvorec u Borovan je vyhlášená právě chovem šelem. „Je pravda, že se nám odchov poměrně daří – a máme lva i jako erbové zvíře ve znaku zahrady,“ zmínil Homola, který má v zahradě na starosti šelmy.

Zoo odchovala během své existence už přes čtyřicet lvíčat. Ta putovala i do jiných zahrad ve světě, například do Evropy nebo Spojených států.

„Máme také zcela raritní odchov bílých lvů jihoafrických. Narodila se nám paterčata a jsme jediná zoo na světě, která je dokázala odchovat,“ doplnil ošetřovatel.

Ostravská zoo začala s chovem vzácného kočkodana Hamlynova

Domácí

Reklama

Související témata:
Lev pustinný

Výběr článků

Načítám