Hlavní obsah

Ostravská zoo začala s chovem vzácného kočkodana Hamlynova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vzácný druh primáta, kočkodana Hamlynova, začali chovat v ostravské zoologické zahradě. Pár těchto afrických opic, které se vyskytují jen na velmi malém území, přibyl do zoo na konci října. Ostravská zahrada se chce zařadit k malému počtu institucí, kde se tato zvířata i rozmnožují.

Foto: Enrico Gombala

Kočkodan Hamlynův v ostravské zoo

Článek

„Tyto opice jsou vzácné v přírodě i v zoologických zahradách – pouhých 25 jedinců chová deset institucí, převážně evropských, rozmnožují se však jen ve třech z nich. Ostravští chovatelé budou proto velmi usilovat o to, aby se populace v lidské péči rozrostla o další mláďata,“ informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Kočkodan Hamlynův (Cercopithecus hamlyni) se vyskytuje v hustých bambusových porostech Demokratické republiky Kongo na území ohraničeném horami a dalšími přírodními hranicemi. Jediný další výskyt je potvrzen v asi třicetikilometrové oblasti národního parku Nyungwe ve Rwandě.

Živí se výhradně bambusem

Tento druh kočkodana se živí téměř výhradně bambusem. „V mezinárodním Červeném seznamu ohrožených druhů je veden v kategorii zranitelný (vulnerable),“ vysvětluje zooložka Pavla Slavíčková.

Foto: Enrico Gombala

Kočkodan Hamlynův v ostravské zoo

„Samici jsme získali z francouzské Zoo La Palmyre a samce ze Zoo Lipsko. Umístěni byli ve starém pavilonu primátů. Ten je pro návštěvníky uzavřen, ale opice mají možnost vyjít do venkovního výběhu, kde je mohou lidé pozorovat,“ dodala Slavíčková.

Samec je výrazně větší než samice, zbarveni jsou oba stejně – hřbet mají olivově šedý, zbytek těla je tmavý. „Zpočátku byli od sebe odděleni, ale nyní už jsou spojeni. Ošetřovatelé doufají, že získají zkušenosti s chovem nového druhu a že pár v budoucnu posílí populaci v lidské péči úspěšně odchovanými mláďaty,“ dodala Nováková.

Jihlava získala prasojelena, čeká na něj harém

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám