Hlavní obsah

Kvůli rakovině začal muž mluvit s irským přízvukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí lékaři ze Severní Karolíny se nedávno setkali s podivným případem, kdy muž poté, co mu byla diagnostikována rakovina prostaty, začal mluvit se silným irským přízvukem. Jde o první případ, kdy byla prokázána spojitost mezi syndromem cizího přízvuku a rakovinou prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři případ nejmenovaného padesátníka popsali na počátku února v případové studii publikované v prestižním British Medical Journal.

Muž navštívil lékaře poté, co si všiml změny tónu a přízvuku ve svém hlase. Mluvil se silným irským přízvukem, ačkoliv tak předtím nikdy nemluvil a v Irsku nikdy nebyl. Stalo se to dvacet měsíců poté, co mu byla diagnostikována rakovina prostaty. Muž byl léčen za pomoci hormonální terapie a radioterapie.

Samotný syndrom cizího přízvuku (foreign accent syndrome – FAS) je vzácným, avšak zdokumentovaným jevem. U lidí se objevuje zejména po mrtvici. V tomto případě šlo o takzvaný paraneoplastický syndrom, jehož příčinou byla právě rakovina prostaty. Jsou známy dva případy, kdy byla rakovina spouštěčem FAS – v jednom případě to byla osoba s rakovinou prsu, v druhém s rakovinou mozku.

Trendy v nukleární medicíně: Lék, který výrazně brzdí rakovinu prostaty

Zdraví

Paraneoplastický syndrom je skupina syndromů způsobených rakovinnými buňkami, které vypouštějí do těla hormony a jiné látky.

Zhruba tři měsíce poté, co si pacient uvědomil změnu svého hlasu, se jeho zdravotní stav celkově zhoršil. Lékaři zjistili, že se rakovina vyvinula do agresivnější formy a postupně se začala šířit. Pacient sám nemoci podlehl, když se zhoubná nemoc dostala do mozku.

Jeho případ je pro lékaře i tak důležitý. Podle nich je totiž důležité včas zachytit FAS a s ním související paraneoplastický syndrom jako indikátor toho, že se rakovina vyvinula do agresivnější formy.

Angličanka začala po silné migréně mluvit s čínským přízvukem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám