Hlavní obsah

Kurýrní služba přepravila kuriózní vzácnou zásilku z Tenerife do Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Experti z celosvětové logistické společnosti dopravili vskutku netradiční zásilku ze španělského ostrova Tenerife do britské metropole. Ve speciálně upravené bedně transportovali do londýnské zoo kriticky ohroženou gorilu. Vše proběhlo bez problémů a samec Kiburi se 23. listopadu poprvé ukázal návštěvníkům londýnské zahrady, informovala agentura AP.

Transport gorilího samce Kiburiho z Tenerife do LondýnaVideo: AP

 
Článek

Osmnáctiletý samec vážící 193 kilogramů absolvoval přes 3000 kilometrů dlouhou cestu, poskytnuta mu přitom byla VIP péče. Cestoval ve speciální, na míru vyrobené bedně, a doprovod mu dělal tým ošetřovatelů, leteckých inženýrů, manipulátorů s nákladem, bezpečnostních pracovníků, pilotů a řidičů.

„Kiburi si během cesty první třídou pochutnával na výživné listové zelenině, svačil pórek a banán a osvěžoval se studeným ovocným čajem,“ popsal ošetřovatel goril Glynn Hennessy.

Foto: AP

Transport gorilího samce Kiburiho z Tenerife do Londýna

Primát přiletěl na letiště Heathrow 18. listopadu večer, kde strávil noc. Ráno pak následoval převoz do zoo. Tam se Kiburi má stát vůdcem tlupy v pavilonu Gorilího království, který obývají dvě samice a dvě mláďata. Cílem celé akce je zvýšit gorilí populaci.

Nechce se mu vstávat

Samec Kiburi byl přitom vybrán s největší poctivostí. Pracovníci londýnské zahrady si ho jeli obhlédnout už loni v listopadu do zoo Loro Parque na Kanárských ostrovech. Pět dnů pozorovali, jak se chová a kooperuje s ostatními zvířaty.

„Zjistili jsme, že je to klidný a přátelský jedinec, který se skvěle hodí do dynamiky naší gorilí rodiny. Ráno si rád poleží, odpoledne je aktivnější, proto jsme mu v posledních týdnech instalovali do výběhu spoustu nových šplhacích pomůcek pro zábavu, když vyleze z pelechu,“ uvedl Hennessy.

Gorila nížinná patří mezi kriticky ohrožené druhy, populace se za poslední tři generace snížila o více než 80 procent. Reprodukční míru má pouhá tři procenta.

Dcera slavné gorily Moji dorazila ze Španělska do Prahy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám