Hlavní obsah

Kosatky zaútočily na plachetnici při závodech ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejslavnějších jachtařských závodů na světě The Ocean Race poznamenalo hejno kosatek. Nejméně tři vzrostlí jedinci zaútočili ve čtvrtek nedaleko Gibraltarského průlivu na jednu z plachetnic. Její posádka musela stáhnout plachty a pomocí klaksonu se snažila predátory zahnat, píše agentura AP.

Kosatky zaútočily při závodech na plachetniciVideo: AP

 
Článek

Při útoku, který trval asi čtvrt hodiny, nebyl nikdo zraněn, bez újmy vyvázlo i plavidlo. Nicméně příjemný zážitek to rozhodně nebyl.

„Narazily do nás kosatky. Tři se na nás přímo vrhly a začaly mlátit do kormidla. Vidět kosatky je působivé, ale byl to také nebezpečný okamžik. Děsivý moment,“ popsal kapitán týmu JAJO Jelmer van Beek.

Foto: AP

Kosatka útočí na kormidlo závodní plachetnice

Členové posádky okamžitě zareagovali a co nejrychleji plavidlo zpomalili. Což samozřejmě ovlivnilo závod.

„Byli jsme na druhém místě, momentálně jsme ale na čtvrtém. Snažíme se dostihnout ty dvě lodě a doufáme, že je porazíme. Jsem si tím celkem jistý,“ dodal těsně po incidentu kapitán. Vedle jeho týmu nahlásila útok na svou plachetnici i posádka Mirpuri Trifork Racing.

Útoky agresivních kytovců na lodě v tomto místě se v poslední době množí. Za vším má stát kosatka známá pod jménem Gladis, která na plavidla útočí a učí to i ostatní členy hejna. Pod jejím vedením už údajně skupina potopila dvě lodě.

The Ocean Race je závod plachetnic kolem světa. Letošní ročník odstartoval v lednu ze španělského Allicante.

Traumatizovaná kosatka učí ostatní útočit na lodě. Její skupina už dvě plavidla potopila

Koktejl

Reklama

Související témata:
The Ocean Race

Výběr článků

Načítám