Hlavní obsah

Jmenujete se Suzuki? Přestěhujte se k nám, láká japonské město nové obyvatele na finanční odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Kainan v jihozápadní části ostrova Honšú čelí stejně jako celé Japonsko úbytku obyvatel. Radnice proto již dva roky láká nové potenciální přistěhovalce mimo jiné na finanční odměnu. Zatím však marně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Představitelé téměř padesátitisícového města Kainan v prefektuře Wakajama se v roce 2021 rozhodli čelit populační krizi vypsáním odměn pro lidi, kteří se tam přistěhují. Má to však dva „menší“ háčky.

Tím prvním je požadavek, aby noví obyvatelé v Kainanu žili alespoň pět let, protože dříve vypsanou odměnu nedostanou.

A druhou podmínkou je, aby se noví Kainaňané jmenovali Suzuki. Město se totiž považuje za „kolébku“ tohoto příjmení, které je zároveň druhým nejčastějším v celém Japonsku.

Policie zatkla tokijského taxikáře za to, že najel do holubů a jednoho zabil

Koktejl

Záměr cílí především na zhruba 750 tisíc Suzukiů z oblasti tokijské aglomerace, tedy včetně prefektur Saitama, Čiba a Kanagawa, ale vítán je kterýkoliv Suzuki z libovolné části Japonska.

Server The Guardian odkazuje na průzkum z letošního roku, podle nějž žije v zemi 1,77 milionu nositelů tohoto příjmení. Jen mírně rozšířenější je již jen příjmení Sato, se kterým žije 1,86 milionu Japonců.

Problémem celého Japonska je však nejen úbytek obyvatel, ale také stárnutí populace. Přímo v Kainanu tak dnes žije přes 36 procent obyvatel, kteří jsou starší než 65 let. Město se tedy snaží přivábit mladé lidi, a zejména rodiny, na finanční odměnu.

Ta činí rovný milion jenů (přibližně 160 tisíc korun) pro každou domácnost a stejnou částku radnice vyplatí za každé dítě do 18 let.

Rodina se dvěma dětmi tak dostane tři miliony jenů (480 tisíc korun), zatímco svobodní jednotlivci si přijdou na 600 tisíc jenů (přes 95 tisíc korun).

Zatím bez výsledku

A ačkoliv to na první pohled vypadá vcelku lákavě, kampaň Kainanu se zatím zcela míjí účinkem. Důvody jsou nasnadě.

Stěhovat se do úplně cizího města přináší dost komplikací samo o sobě a odměna ve výsledku není až tak vysoká. Zejména tedy s přihlédnutím k podmínce, že bude vyplacena až za pět let.

„Jeden člověk se na to vyptával, ale nikam dál se to nedostalo. Do Kainanu se tak zatím nepřistěhoval jediný Suzuki-san,“ cituje The Guardinan vedoucího městského odboru pro místní rozvoj Tomonariho Fudžitu.

Ten také uznává, že „je nerozumné po někom chtít, aby všeho nechal a přestěhoval se“, protože jde o velké rozhodnutí, které je potřeba dobře zvážit, ale do budoucna hledí s optimismem.

Pomoci by v tom měl právě dokončovaný hotel, jenž by mohl přimět mnoho Suzukiů z celé země, aby přijeli poznat své „rodiště“. A když zažijí zdejší atmosféru, jistě si toto místo velmi oblíbí, je přesvědčen Tomonari Fudžita.

Mekka Suzukiů

Kainan je totiž po celé zemi známý jako místo, kde vzniklo příjmení Suzuki. The Guardian upřesňuje, že již zhruba v osmém století vzešlo z kláštera v nedalekém Kumanu a později se „klan“ Suzuki přesunul právě do Kainanu, odkud jeho členové vyráželi šířit svou verzi šintoismu po celé zemi.

Ve Kainanu se také pravidelně konají setkání Suzukiů a lidé s tímto příjmením městu nezřídka pomáhají také finančně.

Nedávno například skončila renovace místního starého rodinného sídla, na niž se od stovek jmenovců vybralo přes 70 milionů jenů. Mezi dárci pak byl také známý výrobce motocyklů a automobilů.

Vazba nositelů příjmení Suzuki na město Kainan je tedy dost silná. S otevřením nového hotelu tak teoreticky skutečně může dojít na slova Tomonariho Fudžity, podle jehož mínění budou chtít všichni Suzukiové „navázat spojení se svými předky“.

Japonci navštěvují kurzy usmívání. V pandemii to pod rouškami zapomněli

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám