Hlavní obsah

Jihokorejský rychlobruslař slavil vítězství předčasně, teď kvůli tomu musí jít na vojnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

In-line bruslař Čung Čol-won nebude na letošní Asijské hry vzpomínat v dobrém. Kvůli předčasným oslavám totiž přišel o zlatou medaili a sebe i kolegu z jihokorejské štafety tak s velkou pravděpodobností poslal vstříc vojenské službě, které se v případě zisku zlata mohl vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Čung Čol-won předčasně slaví vítězství jihokorejské štafety na 3000 metrů na Asijských hrách.

Článek

Čung Čol-won byl na letošních Asijských hrách finišmanem jihokorejské štafety a těsně před cílem ji vedl k vítězství. Kousek před cílovou čarou tak zvedl ruce v oslavném gestu a začal se radovat. Toho však využil Chuang Jü-lin z Tchaj-wanu, který svou bruslí dokázal cílovou čáru protnout o pouhou jednu setinu sekundy dříve.

Zklamání korejského bruslaře tak bylo dvojnásobné. Nezískal totiž zlatou medaili a to je také důvod, proč s největší pravděpodobností bude brzy muset nastoupit do základní vojenské služby. Jistě mu nepoděkoval ani jeho parťák ze štafety Čoi In-ho, jehož čeká stejná budoucnost.

V Jižní Koreji je totiž vojenská služba povinná pro všechny muže. Trvá jeden a půl až dva roky a nastupují k ní muži ve věku 18-28 let, přičemž v některých případech je možný odklad až do třiceti let. Třiadvacetiletý Čoi In-ho tak možná ještě dostane šanci o nějaký pořádný úspěch zabojovat, ale sedmadvacetiletý Čung Čol-won je už velmi blízko horní odvodové hranice.

Výjimky existují

Existují totiž výjimky, ale nebývají příliš časté. Vojenské služby jsou zproštěni Jihokorejci, kteří se významným způsobem zasadí o dobré jméno své země ve světě. Často jsou to právě sportovci, kteří na významných světových akcích získají zlaté medaile, ale mohou to být například i umělci. Vedle toho k armádě nenastupují samozřejmě ani lidé se zdravotními problémy.

V uměleckém světě však osvobození od služby bývají dost výjimečná. Příkladem je například velice úspěšná korejská chlapecká skupina BTS, známá v současnosti takřka po celém světě. Na vojně jsou v současnosti tři její členové, z toho dva přímo na armádních základnách. Zpěvák Suga pak pracuje v sociálních službách v rámci civilní služby.

Ta je jednou z možností, jak v Jižní Koreji povinně sloužit vlasti, ale ani ona nebývá příliš častá. I muži, kteří jsou povoláni na „civilku“, ovšem musí podstoupit alespoň krátký třítýdenní vojenský výcvik, upřesnil server Daily Mail.

Korejský realitní magnát rozdal miliardy spolužákům a lidem ze své rodné vesnice

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám