Hlavní obsah

Korejský realitní magnát rozdal miliardy spolužákům a lidem ze své rodné vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský majitel realitního konglomerátu Booyoung se rozhodl o část svého jmění podělit s ostatními. Obyvatelům své rodné vesnice a bývalým spolužákům tak celkem rozdal v přepočtu až čtyři miliardy korun. Někteří Korejci jej však podezřívají z vypočítavosti.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský realitní magnát Lee Joong-keun

Článek

Dvaaosmdesátiletý Lee Joong-keun založil developerskou společnost Booyoung v 70. letech a je považován za průkopníka korejského systému nájemního bydlení. Jak firma rostla, začala se věnovat i dalším realitním disciplínám, jako jsou například hotely, nebo dokonce golfová hřiště.

Booyoung se časem stal 22. největším konglomerátem v Jižní Koreji, což v konkurenci mnoha globálních technologických gigantů vůbec není špatný výsledek. Svědčí o tom i skutečnost, že Lee postupně nashromáždil majetek ve výši přes miliardu dolarů (více než 22 miliard korun) a patří mezi 30 nejbohatších lidí v zemi.

Farmář lidem roky tajně platil léky. Zjistili to až po jeho smrti

Koktejl

Letos se však rozhodl věnovat část svého pohádkového jmění dalším lidem. Každé z 280 domácností v jeho rodné vísce tak daroval sto milionů wonů (přes 1,7 milionu korun) a pamatoval také na spolužáky z tamější základní školy, a to i na ty, kteří v obci již ani nežijí. Vedle toho lidem i místním institucím přispěl také různými hmotnými dary, celkový objem jeho darů se odhaduje na v přepočtu necelé čtyři miliardy korun.

„Prezident Lee doufal, že se mu jeho záměr podaří udržet mimo pozornost médií. Jeho hlavním cílem bylo vyjádřit vděčnost všem lidem v obci, kteří v průběhu let pomáhali s ochranou a údržbou jeho rodné vesnice,“ řekl serveru UPI mluvčí společnosti Booyoung.

Velké srdce, nebo vypočítavost?

Podle řady Jihokorejců však tato štědrost není ani zdaleka tak nezištná. Lee byl totiž v letech 2004 a 2018 zatčen a odsouzen za daňové úniky a zpronevěru a také si za to poseděl ve vězení. Ve druhém případě navíc dostal zákaz působení v oboru, který trvá až do roku 2027, a Lee tak fakticky nesmí řídit svou vlastní firmu.

Kritici mu tak vyčítají, že se svým činem snaží ukázat v dobrém světle směrem k 15. srpnu. V tento den se totiž v Jižní Koreji slaví Den osvobození a vláda k tomuto datu v minulosti udělovala milosti některým lidem odsouzeným za hospodářskou kriminalitu.

Mnozí poukazují také na skutečnost, že objem darů téměř přesně odpovídá součtu dividend za roku 2021 a 2022, které Lee inkasoval navzdory tomu, že v těch letech byla jeho společnost ve ztrátě.

Na druhou stranu to letos nebylo poprvé, co se Lee rozhodl významně pomoci. Prostřednictvím své firmy tak například přispívá na dobročinné účely v Kambodži, Vietnamu či Laosu. A letos v květnu také poslal v přepočtu téměř 170 milionů korun organizaci s vazbami na jihokorejské vojenské letectvo.

Vdova ve Francii odkázala peníze vesnici, ta je poslala obyvatelům k Vánocům

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám