Hlavní obsah

Gorilí mládě v pražské zoo je již k vidění. Dojemné okamžiky s matkou zachytila kamera Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý 2. ledna po 21. hodině přišlo na svět v pražské zoo gorilí mládě. Porodila ho desetiletá samice Duni jako své první mládě a je to současně první mládě narozené v novém gorilím pavilonu. Kamera Novinek zachytila nový přírůstek dva dny po narození, na záběry se můžete podívat ve videoreportáži.

Gorilí mládě v Zoo PrahaVideo: Novinky

 
Článek

Nový přírůstek gorilí rodiny z pražské zoo pokračuje v rodové linii slavného Richarda. Je jeho pravnoučetem. Zároveň je vnoučetem Moji, první gorily narozené v Zoo Praha.

Porod probíhal podle chovatelů bezproblémově. „I následná péče u mláděte probíhá dobře, protože Duni už viděla odchovy mláďat, a tedy věděla, jak se postarat,“ prozradil Novinkám kurátor chovu primátů Zoo Praha Jan Mengr.

Pozornost v zoo nyní směřují hlavně na příjem potravy. „První napití mláděte bylo po půlnoci, v čase 00:55, kdy jsme prokazatelně poprvé viděli mládě se napít, což bylo to, na co jsme čekali,“ dodal Mengr.

Foto: Novinky

Mládě s matkou Duni v Rezervaci Dja

Duni se prý nenechala při porodu vůbec rušit od ostatních goril. Celá skupina si mládě mohla prohlédnout až ráno, kdy se rozsvítila světla.

Pohlaví nejnovějšího přírůstku zatím není známé a podle chovatelů ještě nějakou dobu nebude. „Duni je od té doby, co má mládě, celkem opatrná. S tím mládětem se tak moc neukazuje. Rozhodně nám ho neukáže natolik, abychom jednoznačně dokázali určit pohlaví,“ vysvětlil Jan Mengr.

Pražská zoo slaví narození gorilího mláděte. Zveřejnila první fotku

Koktejl

„Buďto se nám to povede časem, budeme mít třeba štěstí a ukáže nám ho tak, abychom to mohli poznat, nebo se přistoupí k DNA analýze z trusu nebo ze srsti,“ dodal.

Jméno vybere veřejnost

Bez jistého pohlaví zatím není možné vybírat jméno, podle ředitele pražské zoo je ale už plán, jak se později vybere.

„Děti z oblasti skutečné rezervace Dja v Kamerunu, které se účastnily projektu Toulavý autobus a staly se ochránci goril, vyberou nějaké návrhy. Předpokládám, že to budou jména z dialektu ‚badjoué‘,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Z návrhů pak pravděpodobně vybere finální jméno veřejnost v Česku.

Foto: Novinky

Mládě chrání celá smečka, proto prosí zoologická zahrada o respektování potřebného klidu v okolí výběhu

Mládě může zahlédnout ve výběhu Rezervace Dja každý návštěvník, pokud tedy bude mít štěstí a samice Duna ho ukáže. Před expozicí goril ale bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer.

„Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko,“ upozornil Bobek.

Novinky dostaly možnost natáčet v rámci vyhrazeného fototermínu a za předem daných podmínek.

Další mládě na jaře

Šestadvacetiletý samec Kisumu, který je otcem lednového novorozeněte, by se měl za přibližně tři měsíce stát otcem podruhé.

Foto: Novinky

Letos se zoo dočká ještě jednoho gorilího přírůstku

„My díky tomu, že jsme sem k samicím dali nového samce, který na rozdíl od Richarda není takzvaně přereprezentován, tak jsme dostali povolení rozmnožit Duni, ale aby to mládě nevyrůstalo samo, tak vlastně máme možnost ještě druhého mláděte. Vysadili jsme antikoncepci samici Kijivu a někdy za čtvrt roku by měla porodit,“ doplnil Bobek.

Anketa

Plánujete se jít podívat do Zoo Praha na nový gorilí přírůstek?
Ano, jistě
26,8 %
Až půjdu do zoo, tak se podívám. Cíleně tam ale kvůli gorilímu mláděti neplánuji jít
67 %
Vidět nové gorilí mládě mě neláká
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2578 čtenářů.

Gorila Kijivu z pražské zoo, matka slavné Moji, čeká další mládě

Koktejl

Nejstarší gorila na světě oslavila 66. narozeniny, průměrný věk překonala o více než 20 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám