Hlavní obsah

Pražská zoo slaví narození gorilího mláděte. Zveřejnila první fotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletá gorila Duni z pražské zoo porodila své první mládě. Stalo se to v úterý 2. ledna po deváté hodině večer. Její potomek je v pořádku, a ještě v noci začal sát mateřské mléko. Jeho pohlaví chovatelé zatím neznají.

Foto: Zoo Praha

První fotografie Duni s mládětem

Článek

Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja,“ uvedl ve středu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Radost je podle něj o to větší, že tak pokračuje příběh slavné Moji.

„Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat,“ dodal.

Samice šimpanze v čínské zoo prala prádlo

Koktejl

Do nového pavilonu v horní části areálu, který se otevřel na podzim roku 2022, se přesunuly jen samice Shinda, Kijivu, Kamba a sameček Ajabu. Tři samci, Richard a jeho synové Kiburi a Nuru, zůstali na starém místě. Richardova linie je totiž v evropském chovu zastoupena natolik, že už nesmí mít mláďata.

Otcem nového mláděte se stal 26letý Kisumu, který do Prahy přibyl z rakouského Schmidingu. Jeho další potomek, kterého čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu, by se měl narodit přibližně za čtvrt roku.

„Porod byl rychlý, a přestože je Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Ostatní členové skupiny si Duni podle něj během porodu a po něm příliš nevšímali. Jediný, kdo příchod mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu, až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha.

Ve středu zůstala Rezervace Dja pro veřejnost uzavřená. Lidé se dovnitř podívají zřejmě od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Z gorilího samce se vyklubala samička. Zjistili to, když porodila

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám