Hlavní obsah

Nejstarší gorila na světě oslavila 66. narozeniny, průměrný věk překonala o více než 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínská zoo má důvod k radosti. Jejich gorila Fatou, která je nejstarší na celém světě, oslavila ve čtvrtek 66. narozeniny. Gorily se přitom dožívají zhruba 40 let, průměrný věk tak překonala o více než 20 let, píše agentura Reuters.

Gorila Fatou slaví 66. narozeninyVideo: © 2023 Zoo Berlin, Reuters

 
Článek

Pracovníci zoologické zahrady přichystali pro oslavenkyni narozeninovou oslavu s jedlými dárky. Vedle zeleniny, kterou pojídá normálně, dostala výjimečně i ovoce. To kvůli vysokému množství cukru na jídelníčku běžně nemá.

Foto: © 2023 Zoo Berlin, Reuters

Gorila Fatou slaví 66. narozeniny

Fatou bojuje podobně jako lidé v důchodcovském věku s různými neduhy. „Vzhledem k jejímu pokročilému věku potřebuje velmi měkkou stravu, kterou může dobře rozkousat bez zubů,“ uvedl ošetřovatel Ruben Gralki v tiskové zprávě zveřejněné zahradou.

Zoo Berlín chová celkem pět goril, Fatou má ale kvůli svému stáří samostatný výběh. „Má možnost kdykoli navázat kontakt se svými sousedy, ale záměrně se stahuje a udržuje si od skupiny odstup,“ vysvětlil Gralki.

Fatou patří mezi kriticky ohrožený druh gorily nížinné. Tito primáti jsou vegetariáni a žijí v rodinných skupinách složených z několika samic a jednoho samce.

Gorily a šimpanzi v konžském deštném pralese uzavírají spojenectví

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám