Hlavní obsah

Gorila Kijivu z pražské zoo, matka slavné Moji, čeká další mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gorilí samice Kijivu v pražské zoo je březí. Na sociální síti X, dříve Twitteru, o tom informoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Samice je také matkou slavné Moji, která se v roce 2004 stala prvním gorilím mládětem narozeným v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Samice Kijivu se svým zatím posledním mládětem samečkem Nuruem

Článek

Kijivu obývá expozici goril nížinných spolu se samcem Kisumem a samicí Duni, jejíž březost oznámila zoo v květnu. Gorilí samice mívají jedno mládě a jejich březost trvá 251 až 295 dnů.

„Když všechno dobře dopadne, budou příští rok v Rezervaci Dja hned dvě nová gorilí mláďata,“ napsal Bobek. O březosti samice Duni zoo informovala na konci května, nyní je potvrzena podle Bobka i březost Kijivu. Otcem je v obou případech samec Kisumu.

Další samec v pražské zoo Richard se už nesmí rozmnožovat, protože jeho potomci jsou v chovu goril hodně zastoupeni. Zoo se proto rozhodla vytvořit novou chovnou skupinu se samicemi Duni a Kijivu a samcem Kisumem.

„Dvojici Kisumu a Duni povolil koordinátor rozmnožování, a aby jejich mládě nebylo ve skupině samo, dostala ‚zelenou‘ ještě Kijivu,“ napsal Bobek.

Gorila nížinná, která přirozeně obývá oblast rovníkové Afriky, je největší a nejmohutnější z lidoopů. Měří až 1,8 metru a váží až 275 kilogramů. Tito primáti, kteří mají převážně černě zbarvenou srst, se přitom živí zejména rostlinami. Gorily žijí v rodinné tlupě vedené dominantním samcem.

Úspěšný chov

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra.

První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004, kdy se samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. Jejími rodiči jsou samice Kijivu a samec Richard.

V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. O dva roky později se jí narodila samička Duni.

Z gorilího samce se vyklubala samička. Zjistili to, když porodila

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám