Hlavní obsah

Divotvorný hrnec. V bistru 60 let neumyli nádobu s omáčkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouliční restaurace v Tokiu vzbudila značné kontroverze, poté co se objevila v televizním pořadu, kde vyšlo najevo, že přinejmenším 60 let nikdo neumyl nádobu, v níž se před grilováním namáčejí potraviny na špejlích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podnik Abe-čan v tokijské čtvrti Azabudžúban je mezi lidmi dost oblíbený navzdory tomu, že hned vedle grilu stojí značně nevzhledná nádoba s omáčkou, pokrytá značným množstvím podivné tmavé hmoty.

Podle současného majitele podniku jde o zaschlé nánosy omáčky, která v průběhu několika desítek let postupně ulpěla na vnější straně hliněné nádoby. V ní se namáčí jídlo na špejlích předtím, než se položí na gril.

Majitel zároveň vysvětlil, že současná podoba hrnce odpovídá skutečnosti, že jej přinejmenším posledních 60 let nikdo nemyl, průběžně se pouze dolévá další omáčka. Historie lepkavého nánosu však může být podstatně delší, protože podnik založil dědeček současného majitele již v roce 1933 a pouhé dolévání omáčky se začalo praktikovat již někdy v té době, přičemž hrnec tu údajně stojí celou dobu.

V rodině těchto pouličních kuchařů jsou totiž přesvědčeni, že použitá metoda zvýrazňuje aroma i chuť omáčky, s čímž nezřídka souhlasí i pravidelní zákazníci. Není však jisté, zda někdy v době před více než 60 lety tuto nádobu někdo přece jen neumyl.

Po odvysílání pořadu se ozvalo mnoho zhrozených lidí, kteří upozorňují na zdravotní rizika, která tento divotvorný hrnec představuje. Naproti tomu odborníci v televizním studiu všechny uklidnili, že pokud je omáčka dostatečně tepelně upravena, prakticky žádné nebezpečí nehrozí. Vzhledem k pravidelnému dolévání, a tedy rozřeďování, také řekli, že žádná 60 let stará omáčka se uvnitř skutečně nenachází.

Japonský pořad o vaření se dostal do Guinnessovy knihy rekordů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám