Hlavní obsah

Detektiv našel ukradený Van Goghův obraz. Přinesli mu ho v tašce z IKEA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemskému detektivovi Arthuru Brandovi se na začátku týdne podařilo získat cenný obraz, jenž byl ukraden před třemi a půl lety. Blíže neurčený muž mu jej přinesl v tašce z IKEA zabalený v bublinkové folii.

Neznámý muž přinesl detektivovi obraz van Gogha ukradený před třemi lety z muzeaVideo: Reuters

 
Článek

Dílo z roku 1884 nazvané Farní zahrada v Neunenu na jaře od Vincenta van Gogha bylo až do roku 2020 zapůjčeno do menšího Singerova muzea ve městě Laren, odkud si jej zloděj odnesl v době covidových uzávěr. Cenu tohoto plátna odborníci odhadují na tři až šest milionů eur (přibližně 74–148 milionů korun).

„Jsme Nizozemci a stalo se to v Nizozemsku, takže to tenkrát byla strašná katastrofa,“ vrací se k události detektiv Arthur Brand, jenž se zaměřuje na hledání uměleckých děl. V oboru se mu tak přezdívá Indina Jones uměleckého světa.

Skupinu zločinců a jejich prostředníků se mezitím podařilo dopadnout a odsoudit, samotný zloděj dostal trest osmi let ve vězení a peněžní trest ve výši 8,7 milionu eur (přes 215 milionů korun), ale obraz stále nebyl k nalezení.

Utajené portréty od Rembrandta se prodaly za 316 milionů

Koktejl

„Věděli jsme, že půjde z rukou do rukou, ale že nikdo s ním nechce mít nic společného. Každého to totiž mohlo dostat do velkých potíží,“ vysvětlil Arthur Brand, že obraz byl tím pádem vlastně svým způsobem prokletý.

Po třech a půl letech pátrání se detektivovi ozval blíže neurčený muž, jenž o díle věděl, ale nechtěl se dostat do problémů. Podle Arthurova vyjádření pro The Guardian navíc s krádeží ani nemá nic společného. V pondělí v noci tak došlo k předání, když se u Arthurova domu objevila modrá taška z obchodního domu IKEA, v níž byl obraz zabalený do bublinkové folie a taška byla také vycpána několika polštáři.

Další z řady velkých úspěchů

Na záběrech, které pořídil Arthurův přítel, je vidět, jak detektiv obraz rozbalí a zkušeným okem ihned rozpozná, že jde skutečně o originál. To následně potvrdil i Andreas Blühm, ředitel Groningerova muzea, do jehož sbírek toto dílo patří.

Na znovu nalezeném obrazu je patrných několik drobných poškození v důsledku neodborné manipulace a skladování v neoptimálních podmínkách, a tak plátno ihned putovalo do Van Goghova muzea v Amsterodamu, kde jej odborníci pečlivě prozkoumají a zrestaurují.

Jde tak o další z celé řady úspěšných pátrání Arthura Branda po uměleckých dílech. Mezi jeho nejznámější počiny patří například nález soch koní z kanceláře Adolfa Hitlera, obrazu od Pabla Picassa nebo prstenu, který kdysi patřil anglickému spisovateli Oscaru Wildovi.

Obraz ztracený za první světové války visí u Madonny doma

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám