Hlavní obsah

Obraz ztracený za první světové války visí u Madonny doma

Francouzské město Amiens žádá Madonnu o zapůjčení plátna, které se téměř sto let považovalo za ztracené. Zpěvačka obraz koupila v roce 1989 v aukci a má ho pověšený ve svém domě na schodišti. Radnice by obraz ráda dovezla v rámci kandidatury na Evropské město kultury.

Foto: Profimedia.cz

Madonna

Článek

Rozměrné plátno neoklasicistního malíře Jérôma-Martina Langloise nazvané Diana a Endymion má vcelku divokou historii. Bylo dokončeno v roce 1822 a vzniklo na objednávku krále Ludvíka XVIII., aby bylo instalováno v zámku ve Versailles.

V průběhu bouřlivých francouzských dějin se obraz v roce 1873 stal majetkem státu a několik desítek let byl vystaven v muzeu v Amiensu.

Odtud ovšem zmizel v roce 1918, kdy město silně bombardovali Němci. Od té doby také panovaly obavy, že by dílo mohlo být zničeno.

Foto: Profimedia.cz

Jérôme-Martin Langlois: Diana a Endymion (digitální reprodukce)

Ovšem francouzský deník Le Figaro v pondělí napsal, že obraz, nebo přinejmenším téměř identická kopie, se v roce 1989 prodal na aukci v New Yorku. Jeho majitelkou je zpěvačka Madonna, která za něj tehdy zaplatila 1,3 milionu dolarů.

Kurátor muzea v Amiens si obrazu údajně všiml již v roce 2015 v magazínu Paris Match. Vyšla tam totiž fotografie Madonny v jejím domě a obraz je vidět nad ní na schodišti.

„Toto plátno je pravděpodobně obraz, který našemu muzeu půjčila galerie Louvre před první světovou válkou a který se na dlouho ztratil,“ je přesvědčena starostka Fouréová.

Madonna ve svém domě. Na zdi visí obraz Diana a Endymion od Jérôma-Martina Langloise

Stále totiž panují jisté pochyby, zda to není jen velmi zdařilá kopie, protože obraz je v jednom rozměru o tři centimetry kratší, než mělo plátno v amienském muzeu. Odborníci však tento rozdíl připisují spíše tomu, že z obrazu bylo odstraněno datum a podpis autora.

Muzeum v Amiensu už podalo trestní oznámení na neznámého zloděje, ale Madonny by se to týkat nemělo.

„Nezpochybňujeme legální nákup tohoto díla. Ale kandidujeme na titul Evropské město kultury v roce 2028, takže bych byla moc ráda, kdybyste nám obraz u této příležitosti půjčila, aby ho lidé mohli znovu obdivovat,“ řekla Brigitte Fouréová ve vzkazu slavné zpěvačce.

Evropské město kultury pro rok 2028 bude vyhlášeno už letos.

Obraz slavného malíře visí 75 let v galerii vzhůru nohama

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám