Hlavní obsah

Brnem prošel Pochod švihlé chůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomenout si legendární britskou komediální skupinu Monty Python vyrazily v Brně desítky lidí v rámci Mezinárodního dne švihlé chůze. Elegantně oblečení účastníci se vydali na pochod centrem Brna, aby upozornili na zoufalou finanční situaci Ministerstva švihlé chůze. V nejhorším případě totiž podle organizátorů hrozí, že lidé začnou chodit jen normálně!

Švihlá chůzeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V Brně se pochod konal po dvouleté covidové přestávce už podesáté. „Přišlo by nám to s kolegou Danem Maškem líto, abychom po pauze už nenavázali na docela dlouhou tradici. Před covidem jsme měli rekord okolo 250 účastníků, takže uvidíme, jak to bude letos, třeba pokoříme i tu třístovku,“ přál si organizátor pochodu a náměstek odboru levé nohy Ministerstva švihlé chůze Adam Jandora, v civilu řídící letového provozu.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Desátý ročník recesistické akce Švihlý pochod městem Brnem

A přání se mu splnilo. Letos dorazilo na 260 účastníků. Organizátoři satirické akce se svolali s odkazem na neexistující ministerstvo, které je v tíživé finanční situaci.

„Ze státního rozpočtu nedostáváme již žádné příspěvky na kloubní náhrady, a kvůli tomu naši zaměstnanci ze zdravotních důvodů ubývají. Musíme pořádat pochody švihlé chůze, abychom veřejnost na tento problém upozornili,“ lákali organizátoři.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Pochod je inspirován britskou komediální skupinou Monty Python a skečem o švihlé chůzi.

Při fyzicky náročné chůzi by mohly přijít k úhoně nejen namáhané svaly, ale i kalhoty, které by nemusely vydržet neortodoxní pohyby. „Používám normální obleky a zatím to zvládají,“ usmál se Jandora při představě natržených gatí.

„Pořádně se rozcvičíme až v den pochodu, abychom si obnovili svalovou paměť. Ale už v tom umíme chodit, takže žádné velké tréninky nejsou potřeba. Ale dny po pochodu na sobě pozorujeme, že nás bolí i svaly, o nichž jsme nevěděli, že je vůbec máme,“ uzavřel se smíchem Jandora.

Švihlá chůze prospívá zdraví, tvrdí vědci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám