Hlavní obsah

Švihlá chůze prospívá zdraví, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švihlá chůze vznikla v britské komediální skupině Monty Python pro pobavení diváků již v roce 1971, ale až nyní se ukázalo, že může mít pozitivní vliv na zdraví. Je totiž velmi neefektivní.

Foto: Profimedia.cz

Švihlý pochod v Brně (ilustrační foto)

Článek

Výzkumníci z Arizonské státní univerzity publikovali ve vánočním vydání vědeckého časopisu British Medical Journal na první pohled dost švihlou studii. Podle ní při stylu švihlé chůze, který ve slavném skeči předvádí John Cleese ze skupiny Monty Python, spálíme dvaapůlkrát více kalorií než při chůzi standardní.

Vědci provedli pokus se třinácti zdravými dobrovolníky ve věku 22 až 71 let, které nechali chodit třikrát pět minut. Nejprve jejich přirozenou chůzí, pak je požádali, aby napodobili chůzi pana Puteyho, jehož ve skeči ztvárnil Michael Palin, a nakonec účastníci kráčeli stylem pana Teabaga v podání Johna Cleese. Při tom výzkumníci sledovali změny dýchání a počítali výdej energie.

Naměřená data ukázala, že minuta švihlé chůze pana Teabaga zvýšila u mužů výdej energie v průměru o osm kilokalorií (kcal), zatímco u žen tento nárůst činil průměrně 5,2 kcal. Pokud by tedy průměrný dospělý muž, který denně ujde kolem pěti tisíc kroků, nahradil každý čtvrtý krok „teabagem“, spálil by denně o 100 kcal více a zabralo by mu to dvanáct minut.

Ačkoliv se tato čísla nemusejí zdát významná, nejsou úplně pro smích. Podle výzkumníků je totiž švihlá chůze tak neefektivní, že je možné ji považovat za poměrně intenzivní fyzickou aktivitu. Americká Národní zdravotní služba pak doporučuje 75 minut intenzivní aktivity týdně, což vychází na necelých jedenáct minut švihlé chůze denně.

Vědci samozřejmě uznávají, že to asi není ta pravá pohybová aktivita na veřejnosti, ale dodávají, že švihle se dá chodit i doma v soukromí. V prvé řadě ovšem připomínají důležitost pohybu obecně. Jiný výzkum totiž již dříve přišel s tvrzením, podle nějž 60 minut intenzivního pohybu týdně snižuje riziko úmrtí o deset procent.

„Kdybychom se aktivně hýbali už od sedmdesátých let, žili bychom dnes ve zdravější společnosti,“ zakončují arizonští vědci s poukazem na to, že aktivní pohyb rozhodně není švihlý.

Brnem prošli vyznavači švihlé chůze

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám