Hlavní obsah

Americká sonda narazí do komety Tempel 1

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Už příští pondělí 4. července narazí americká raketová sonda do komety Tempel 1, aby pronikla co nejhlouběji do jejího nitra a pomocí aparatury vyslala informace, které - jak vědci doufají - poodhrnou roušku tajemství nad vznikem naší sluneční soustavy.

Článek

Ke srážce dojde 129 miliónů kilometrů od Země a "ohňostroj", který vyvolá, má být viditelný i dalekohledy. Sonda a kometa se proti sobě řítí rychlostí 37 tisíc kilometrů za hodinu a první snímky ukazují, že jádro Tempel 1 velikosti asi 14 na pět kilometrů zahalují oblaka prachu a plynů. Náraz má vytvořit kráter velikosti fotbalového hřiště.

"Chcete-li studovat, z čeho je sluneční soustava, zkoumejte komety," řekl Donald Yeomans, ředitel programu NASA (Národního úřadu pro letectví a vesmír) pro objekty blízké Zemi.

Má se totiž za to, že komety jsou pozůstatky prachu a úlomků, které před 4,5 miliardy let obíhaly kolem vznikajícího Slunce, a proto jsou pokládány za zmražené schránky raného období naší soustavy.

"Kouzlem této mise je, že nevíme, co očekávat. Ale ať nastane cokoli, něco se dozvíme," míní Yeomans. Hluboký úder (Deep Impact), jak se průzkumný projekt jmenuje, má také objasnit, jaký je rozdíl mezi kometou a kompaktními asteroidy.

Komety, pro něž je charakteristický desetitisíce kilometrů dlouhý "ohon" z iontů, prachu a ledu, mohou putovat vesmírem i bez něj, jde-li o komety vyhaslé nebo takzvaně spící. V případě těch druhých je led zatím uvězněný uvnitř pevného jádra, a plyny se proto nemohou uvolňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sonda Deep Impact míří ke kometě Tempel 1

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala ve středu osm vteřin po 13:47 místního času (19:47 SEČ) sonda Deep Impact (Hluboký dopad). Americký Národní úřad...

Výběr článků

Načítám