Hlavní obsah

Sonda Deep Impact míří ke kometě Tempel 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala ve středu osm vteřin po 13:47 místního času (19:47 SEČ) sonda Deep Impact (Hluboký dopad). Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sondu nasměroval ke kometě Tempel 1, do které část sondy v červenci poprvé v historii výzkumu vesmíru narazí.

Článek

Sondu za 268 miliónů dolarů do vesmíru nese raketa Boeing Delta II. Sonda obsahuje modul, který 4. července vystřelí ke kometě a ten na její sluneční straně o 24 hodin později vytvoří kráter o šířce až 200 metrů a hloubce až 70 metrů. Modul bude celý dopad zaznamenávat. Materiál, který sonda poté odešle na Zemi, by se měl podobat prostředí, které existovalo v okolí Slunce při vytváření planet, včetně Země, před 4,5 miliardami let.

.: pro zvětšení klikni na obrázek

Nárazový modul pro vytvoření kráteru disponuje kinetickou silou 19 Gigajoulů, které dosáhne díky kombinaci své váhy 370 kg a rychlosti v době nárazu 10,2 km/s. Zacílení modulu je přitom největší zkouškou celé mise, neboť místo dopadu má průměr menší než 6 km.

Kometa objevena v roce 1867

Komety jsou slepence ledu a skal, které v blízkosti Slunce vypouštějí prach a plyny. Ty se pozorovatelům ze Země jeví jako světelný ohon. Dráhy některých komet zasahují hluboko za hranice vzdálených planet. Tempel 1 má dráhu bližší; kolem Slunce krouží mezi planetami Mars a Jupiter.

Tempel 1 je pojmenována po Willhelmovi Tempelovi, který ji v roce 1867 objevil. Její oběžná dráha kolem Slunce je dlouhá 5,5 roku.

Velikost sondy Deep Impact
Délka3,2m
Šířka1,7m
Výška2,3m
Zdroj: NASA

Projekt Deep Impact byl zahájen v listopadu 1999. Mise sondy bude ukončena v srpnu 2005. Vyhodnocování dat a ukončení celého projektu je plánováno na duben 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám