Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zachytil výtrysk z komety Tempel 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Astronomům se s pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu podařilo zachytit, jak z jádra komety Tempel 1 vytryskl proud prachu. Erupce je předehrou toho, co vědci uvidí 4. července, kdy se má s touto vlasaticí srazit modul vypuštěný z družice Deep Impact.

Článek

Vědci od experimentu, při němž by měl modul v kometě vytvořit kráter hluboký 27 metrů a široký asi 100 metrů, očekávají, že jim poskytne vůbec první pohled do srdce komet a odkryje materiál z období, kdy vznikala naše sluneční soustava.

Snímek výtrysku, který vyvolal podobný mrak prachu, jaký nejspíš způsobí střet modulu s tělesem, Hubbleův vesmírný teleskop zachytil ve chvíli, kdy se kometa nacházela asi 120 milionů kilometrů od Země.

Komety podobnou "výbušnou" aktivitu vykazují poměrně často, vědci však zatím nevědí, čím přesně je to způsobeno. Současný výtrysk by mohl být vyvolán například tím, že se Tempel 1 blíží ke Slunci a kvůli zvyšující se teplotě na některých místech roztál její jinak zmrzlý povrch, čímž se uvolnily plyny a prach.

Sondu Deep Impact za 268 miliónů dolarů, tedy v přepočtu asi 6,6 miliardy korun, do vesmíru v lednu vyslal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Reklama

Výběr článků

Načítám