Hlavní obsah

Zkrachovalá kryptoburza FTX čelí žalobě od klientů i vlastních zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wilmington

Klienti zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX podali hromadnou žalobu na tuto firmu i její bývalé vedoucí pracovníky, včetně zakladatele Samuela Bankmana-Frieda. Dožadují se soudního prohlášení, že digitální aktiva společnosti patří klientům. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Samuel Bankman-Fried na cestě k soudu.

Článek

Žaloba je dalším právním pokusem o uplatnění nároku na klesající objem aktiv burzy FTX, která už vede spory s likvidátory na Bahamách a v karibském ostrovním státě Antigua. Klienti podniku by podle žaloby měli mít přednostní právo na kompenzace, protože firma umožnila zpronevěru aktiv z jejich účtů. Žaloba chce reprezentovat více než milion klientů FTX ve Spojených státech i dalších zemích.

Burza FTX minulý měsíc vyhlásila bankrot. Americké úřady tvrdí, že její bývalý šéf Bankman-Fried tajně převáděl peníze klientů do své společnosti Alameda Research a používal je k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Soudce v New Yorku minulý týden souhlasil s propuštěním Bankmana-Frieda z vazby na kauci 250 milionů dolarů (zhruba 5,7 miliardy Kč). Bankman-Fried byl do USA přepraven z Bahamských ostrovů, kde byl tento měsíc zatčen. Musí se vzdát svého cestovního pasu a setrvat v domácím vězení v domě své matky v Kalifornii, a to až do 3. ledna, kdy bude soudní proces s ním pokračovat.

Soud schválil vydání zakladatele FTX do USA. Hrozí mu 115 let vězení

Internet a PC

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný propad bitcoinu. Ještě před krachem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Ve čtvrtek ráno činil kurz pouze 376 120 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 035 470 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Drobní investoři drží historicky největší podíl bitcoinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám