Hlavní obsah

Po vládě zakázal TikTok i britský parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Peking

Britský parlament se inspiroval omezeními, které v minulém týdnu zavedla tamní vláda. Nově tak jeho pracovníci již nesmějí používat čínskou aplikaci TikTok. Zákaz přitom neplatí pouze na služební zařízení, ale také na ta soukromá, která se připojují k parlamentní síti. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V návaznosti na rozhodnutí vlády zakázat TikTok na vládních zařízeních rozhodly komise Dolní sněmovny i Sněmovny lordů, že TikTok bude zablokován na všech parlamentních zařízeních a v širší parlamentní síti,“ prohlásil mluvčí oboru komor britského parlamentu.

Zdůraznil přitom, že „kybernetická bezpečnost je pro parlament nejvyšší prioritou“.

TikTok krok britského parlamentu odsoudil. „Jsme zklamaní, že navzdory našim žádostem nám nebyla nabídnuta žádná příležitost k řešení obav, a žádáme pouze o to, abychom byli posuzováni na základě faktů a bylo s námi zacházeno stejně jako s našimi konkurenty,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení mluvčího TikToku.

TikToku hrozí v USA plošný zákaz

Software

Proti TokToku se zvedá ve světě vlna nevole, a to především kvůli obavám o bezpečnost dat na národní úrovni. Vedle USA zakázaly TikTok poslancům i úředníkům také další státy – například Dánsko, Belgie, Kanada či Británie, připomněl list National Post. Svým zaměstnancům zakázaly TikTok také Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie. A to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům.

V USA dokonce nyní chtějí ještě přitvrdit, tamní zákonodárci řeší otázku plošného zákazu, který by se týkal i běžných uživatelů.

Nepoužívejte TikTok, radí český kyberúřad

Na černou listinu přidal TikTok také český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Pracovníci bezpečnostního úřadu přitom zdůraznili, že varování je povinné pro osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti, některé firmy a úřady tak TikTok nesmějí na služebních zařízeních používat.

Běžní uživatelé se ale varováním NÚKIB v Česku řídit nemusí, plošný zákaz tedy v tuzemsku neplatí.

TikTok zakazují pracovníkům v Česku úřady i soukromé společnosti

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám