Hlavní obsah

TikTok prý zvažuje oddělení od mateřské firmy ByteDance. Kvůli restrikcím

Peking

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zvažuje oddělení od mateřské společnosti ByteDance. Doufá, že by jí tento krok mohl pomoci vyřešit obavy Spojených států, ale i dalších zemí o národní bezpečnost. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Oddělení, které by mohlo vyústit až v primární nabídku akcií, je však podle zdrojů považováno za poslední možnost. Nastane pouze v případě, že návrh, který společnost předkládá představitelům národní bezpečnosti v USA, nebude schválen.

Aplikaci nyní kvůli obavám o národní bezpečnost zkoumá výbor pro zahraniční investice v USA (CFIUS). Loni firma souhlasila se zavedením řady opatření v rámci plánu nazvaného Projekt Texas, který má uklidnit nepřátelsky naladěné zákonodárce.

Nicméně členové CFIUS z ministerstva spravedlnosti nejsou ochotni návrh TikToku přijmout, a není tedy jisté, zda plány budou dostatečné pro další působení firmy v USA.

Konec TikToku na vládních zařízeních v Belgii, ke stejnému kroku se chystá i Británie

Software

Obavy o bezpečnost dat

TikTok používá více než 100 milionů Američanů, uvedla agentura Bloomberg. Firma se dostává pod stále větší tlak kvůli obavám, že by údaje uživatelů mohly skončit v rukou čínské vlády, což by ohrozilo bezpečnostní zájmy západních zemí.

CFIUS, vlivný orgán zaměřený na národní bezpečnost, již v roce 2020 jednomyslně doporučil firmě ByteDance odprodej TikToku kvůli obavám, že by údaje o uživatelích mohly být předány čínské vládě. TikTok již více než dva roky jedná s CFIUS o požadavcích na zabezpečení dat. Firma uvedla, že vynaložila už více než 1,5 miliardy USD (33,3 miliardy Kč) na důsledné zabezpečení dat. Obvinění ze špionáže odmítá.

Bílý dům koncem února vydal nařízení vládním orgánům i agenturám, aby zajistily, že TikTok nemají na žádném ze svých zařízení. Také více než polovina amerických států zakázala užívání aplikace TikTok na zařízeních veřejných činitelů. Podobné kroky také oznámily Evropská komise (EK) či Evropský parlament, dále Kanada, Belgie, Dánsko nebo i česká ministerstva vnitra a zahraničí.

Český NÚKIB vydal varování

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nedávno vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury.

Pracovníci bezpečnostního úřadu přitom zdůraznili, že varování je povinné pro osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Podle bezpečnostní firmy Eset sbírá aplikace velké množství citlivých dat, například osobní, kontaktní a geolokační údaje i veškerý obsah, který uživatel vytvořil. Mimo to ale zaznamenává i osobní konverzaci mezi uživateli a s tím související styl psaní, který může uživatele jednoznačně identifikovat v internetovém prostředí.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Pražský magistrát zakázal zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních

Software

Reklama

Související články

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Aplikace TikTok byla opakovaně terčem kritiky za to, že na ni mladiství tráví neúměrně mnoho času. Vyslyšet nářky rodičů se nyní rozhodla čínská společnost...

Výběr článků

Načítám