Hlavní obsah

Rusko může ochromit satelity pro GPS, varovaly USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda by se mohla pokusit přerušit satelitní komunikaci amerického polohovacího systému GPS. Varoval před tím šéf amerického Národního úřadu pro průzkum (NRO), který je jednou z tajných služeb Spojených států. Ukrajinský ministr pro digitalizaci Michail Fedorov se obrátil na šéfa společnosti SpaceX Elona Muska, aby poskytl Ukrajincům satelitní internet prostřednictvím družic sítě Starlink.

Foto: Lockheed Martin

Satelit GPS III SV01

Článek

„Myslím, že dost jasně vidíme, že Rusko je rozhodnuté udělat to, co chce na Ukrajině udělat, a chce vyhrát,“ řekl podle serveru SpaceNews ředitel NRO Christopher Scolese den před čtvrtečním zahájením ruské agrese na Ukrajině. V této souvislosti upozornil, že je potřeba předpokládat, že Moskva může své vojenské akce rozšířit i do vesmíru.

SpaceNews poznamenal, že NRO provozuje špionážní satelity vlastněné americkou vládou, ale stále větší množství snímků a zpravodajských informací shromažďují a distribuují komerční provozovatelé satelitů, jako je Maxar, Planet, BlackSky a další, takže jakýkoli pokus narušit schopnost USA shromažďovat informace by mohl ovlivnit soukromý i veřejný majetek.

Rušení signálu GPS už probíhá

Scolese konkrétně nekomentoval, jaké kroky by Rusové mohli podniknout, ale řekl, že si to lze snadno představit na jejich chování v minulosti. „Například už provádějí rušení GPS,“ poznamenal.

Hackeři mohou ochromit Rusko. Žádný kyberútok se ale nechystá, potvrdil Bílý dům

Bezpečnost

Potenciálními cíli jsou podle něj vládní i komerční satelitní systémy. „Řekl bych všem, že je důležité jít a zajistit, aby vaše systémy byly bezpečné a abyste je velmi bedlivě sledovali, protože my víme, že Rusové jsou efektivní kybernetičtí aktéři,“ uvedl ředitel NRO.

„Je těžké říci, jak daleko zajdou, aby dosáhli svých cílů. Ale je lepší být připraven než překvapen,“ dodal.

Satelitní internet pro Ukrajinu

Rizika výpadku satelitních systémů a internetu si uvědomují i ukrajinští představitelé.

O Fedorově žádosti na Muska informoval v sobotu server Ukrajinska pravda. Ministr na sociálních sítích uvedl, že by Musk mohl poskytnout Ukrajincům satelitní připojení k internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám