Hlavní obsah

Threads se chystá do Evropy. Bude konkurovat síti X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Americký internetový gigant Meta Platforms se po měsících odkladů chystá v Evropě zpřístupnit svou novou sociální síť Threads. Rozšíří tak nabídku Mety, která zatím lákala uživatele na Facebook a Instagram. Vrásky na čele to však může dělat platformě X (dříve Twitter), neboť půjde o přímou konkurenci.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads

Článek

Meta zatím oficiálně příchod sítě Threads do Evropy nepotvrdila. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) však tvrdí, že je to již hotová věc. Nová platforma má být nabídnuta údajně ještě tento měsíc, přesné datum ale zveřejněno nebylo.

Meta otálela s uvedením Threads v Evropě kvůli místním regulátorům a obavám z možných pokut. WSJ však tvrdí, že se zástupci internetového gigantu již dohodli s představiteli Evropské unie na zásadním ústupku.

Síť Threads by díky tomu měla být dostupná v EU i neregistrovaným uživatelům. Ti budou moci sledovat obsah na síti bez nutnosti registrace, nebudu však moci vytvářet vlastní příspěvky.

Sociální síť Threads netáhne. A zlepšení je v nedohlednu

Internet a PC

Problémy platformy X

Načasování příchodu sítě Threads do Evropy je však velmi nešťastné pro konkurenční platformu X, za kterou stojí americký multimiliardář Elon Musk. Reálně totiž hrozí, že část uživatelů přesedlá na novinku od Mety.

Pokud se to stane, problémy sítě X se ještě prohloubí. V současnosti totiž tato platforma bojuje s odchodem inzerentů kvůli kontroverzním výrokům Muska, inzerci pozastavily například společnosti Apple, Disney a IBM.

Jeden z nejnovějších kontroverzních výroků dvaapadesátiletého miliardáře se týkal Židů, kteří podle Muska „podporují nenávist vůči bělochům“. „Říkáš naprostou pravdu,“ napsal k jednomu postu na síti X podnikatel v polovině listopadu.

Bílý dům obvinil Muska ze šíření antisemitismu a lží kvůli jeho příspěvku na X

Amerika
Foto: Pool, Reuters

Miliardář Elon Musk

Musk vulgárně zaútočil na inzerenty. Pokud X zkrachuje, bude to prý jejich vina

Ekonomika

Síť přišla o polovinu uživatelů

Novou sociální síť spustila společnost Meta Platforms v noci ze středy 5. července na čtvrtek 6. července. V prvních dnech se zdálo, že půjde o naprostý hit. Za pět dnů si totiž aplikaci stáhlo 100 milionů lidí.

Pro srovnání – TikTok potřeboval k dosažení tohoto milníku devět měsíců, připomněl server Yahoo News. Umělá inteligence ChatGPT, která byla doposud označována za nejrychleji rostoucí webovou službu, ohlásila 100milionový milník až po dvou měsících.

Už v srpnu ale šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg podle agentury Reuters zaměstnancům přiznal, že popularita dramaticky klesla.

„Samozřejmě pokud se přihlásí více než 100 milionů lidí, v ideálním případě by bylo úžasné, kdyby všichni zůstali, nebo alespoň polovina. Tam ale ještě nejsme,“ řekl tehdy zaměstnancům Zuckerberg, čímž dal jasně najevo, že polovina uživatelů už konkurenta Twitteru opustila.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg

Jak to funguje

Aplikace Threads se vzhledem i funkčností velmi podobá Twitteru, důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejichž maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Na rozdíl od Twitteru však nejde o webovou službu, k síti se uživatelé dostanou prostřednictvím oficiální aplikace v mobilních telefonech. Příspěvky jsou dostupné také na adrese threads.net, avšak v omezené formě a pochopitelně ne v Evropě.

Soupeření sociálních sítí sílí. TikTok jde po krku Twitteru i Metě

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám