Hlavní obsah

Za pět dní 100 milionů uživatelů. Klon Twitteru je naprostý hit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace Threads, která je označována za klon Twitteru, má na kontě již 100 milionů uživatelů. Tohoto milníku bylo dosaženo za necelých pět dní od spuštění. A to i navzdory tomu, že v některých zemích je nová sociální síť od společnosti Meta Platforms nedostupná, například v České republice.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Aplikace Threads, v pozadí logo Twitteru

Článek

V poslední době se všude mluví o umělé inteligenci ChatGPT, která je kvůli tomu označována za fenomén dnešní doby. Tato chatovací aplikace přitom nasbírala 100 milionů uživatelů za dva měsíce. Pro srovnání - TikTok potřeboval k dosažení tohoto milníku dokonce devět měsíců, připomněl server Yahoo News.

Popularita aplikace Threads je ve srovnání s tím raketová, nejnovější sociální síť má tak na kontě v podstatě již polovinu toho, co Twitter. U něj se totiž odhaduje, že má okolo 200 milionů uživatelů.

Soudní tahanice?

To, jak aplikace Threads vznikla a jak funguje, se nicméně nelíbí představitelům Twitteru. Právník této sociální sítě tak dokonce již odeslal společnosti Meta Platforms dopis, ve kterém vyhrožuje žalobou. Poukazuje přitom na to, že Meta využila know-how propuštěných zaměstnanců Twitteru.

Na výhrůžný dopis, který měl údajně adresovat advokát Twitteru přímo šéfovi společnosti Meta Platforms Marku Zuckerbergovi, upozornil jako první server Semafor.

„Twitter bude důrazně vymáhat své duševní vlastnictví. Požaduje, aby Meta okamžitě přestala užívat jakákoliv obchodní tajemství Twitteru či jiné přísně tajné informace,“ uvádí se v dopise, pod kterým se jménem „nástupnické organizace Twitteru X Corp“ podepsal právník Alex Spiro.

Nová sociální síť se Twitteru nelíbí. Metě vyhrožuje soudem

Software

Češi mají zatím smůlu

Sociální síť Threads je aktuálně dostupná ve více než sto zemích světa. V rámci Evropské unie je však zatím nedostupná kvůli nejasnostem ohledně zpracování osobních údajů. Meta Platforms se tak chce vyhnout případným vyšetřováním od evropských regulátorů, než budou nastavena jasná pravidla. Kdy konkrétně bude nová sociální síť dostupná v rámci EU, zatím není jasné.

Na rozdíl od Twitteru však nejde o webovou službu, k síti se uživatelé dostanou výhradně prostřednictvím oficiální aplikace v mobilních telefonech. Meta nicméně slibuje, že v dohledné době bude síť zpřístupněna také on-line na adrese threads.net.

Síť byla spuštěna v noci ze středy 5. července na čtvrtek 6. července. Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg se pochlubil, že během prvních sedmi hodin se do nové sítě zaregistrovalo deset milionů uživatelů, později téhož dne toto číslo zvýšil na 30 milionů.

Aplikace Threads se vzhledem i funkčností velmi podobná Twitteru, důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejich maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads

Meta spustila klon Twitteru. První příspěvek už má tisíce lajků

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám