Hlavní obsah

Sociální síť Threads netáhne. A zlepšení je v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Threads, která je součástí skupiny Meta Platforms, zaznamenala dramatický pokles zájmu uživatelů. Stalo se tak po raketovém startu, kdy síť zaznamenala rekordní zájem především na americkém trhu. Upozornil na to server CNN.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads

Článek

Síť spustila společnost Meta Platforms v noci ze středy 5. července na čtvrtek 6. července. V prvních dnech se zdálo, že půjde o naprostý hit. Za pět dnů si totiž aplikaci stáhlo 100 milionů lidí.

Pro srovnání – TikTok potřeboval k dosažení tohoto milníku devět měsíců, připomněl server Yahoo News. Umělá inteligence ChatGPT, která byla doposud označována za nejrychleji rostoucí webovou službu, ohlásila 100milionový milník až po dvou měsících.

Už v srpnu ale šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg podle agentury Reuters zaměstnancům přiznal, že popularita dramaticky klesla.

„Samozřejmě pokud se přihlásí více než 100 milionů lidí, v ideálním případě by bylo úžasné, kdyby všichni zůstali, nebo alespoň polovina. Tam ale ještě nejsme,“ řekl tehdy zaměstnancům Zuckerberg, čímž dal jasně najevo, že polovina uživatelů už konkurenta Twitteru opustila.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

První nadšení opadlo. Síť Threads ztratila už polovinu uživatelů

Internet a PC

Předposlední místo

Server CNN nyní zveřejnil prognózu analytické firmy Insider Intelligence, která očekává, že zájem nijak raketově v dohledné době neporoste. Podle analytiků bude mít Threads letos v USA 23,7 milionu aktivních uživatelů.

Tím pádem zůstane daleko za dominantními sociálními sítěmi, jako jsou Facebook, Instagram a TikTok, z nichž každá má více než 100 milionů uživatelů. Konkrétně síť X by měla mít podle analytiků 56,1 milionu uživatelů, což znamená, že uživatelská základna Threads je pouze poloviční ve srovnání s bývalým Twitterem.

Prognóza od Insider Intelligence naznačuje, že Threads zůstane až do roku 2025 na předposledním místě mezi sociálními sítěmi. Méně uživatelů má pouze Tumblr.

Sluší se nicméně zdůraznit, že analýza se zaměřuje výhradně na americký trh, v globálním měřítku mají sítě pochopitelně daleko více uživatelů.

Srovnání na globálním trhu by nicméně pro Threads dopadlo ještě hůře, neboť síť není v Evropské unii (EU) k dispozici kvůli obavám společnosti Meta z vyšetřování.

Jak to funguje

Aplikace Threads se vzhledem i funkčností velmi podobná Twitteru, důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejichž maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Na rozdíl od Twitteru však nejde o webovou službu, k síti se uživatelé dostanou prostřednictvím oficiální aplikace v mobilních telefonech. Příspěvky jsou dostupné také na adrese threads.net, avšak v omezené formě a pochopitelně ne v Evropě.

Soupeření sociálních sítí sílí. TikTok jde po krku Twitteru i Metě

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám