Hlavní obsah

Svět kryptoměn potřebuje jasná pravidla, burcuje šéf kryptoburzy Coinbase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong vyjádřil tento týden obavy ohledně neexistence jasných pravidel regulace kryptoměnových burz v USA i v dalších zemích. Armstrong varoval, že pokud pravidla regulace nebudou brzy stanovena, může být nucen s Coinbase odejít ze Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong

Článek

„Na stole jsou úplně všechny možnosti včetně odchodu nebo čehokoliv jiného, co bude potřeba,“ prohlásil Armstrong na konferenci v Londýně.

Bez jasných pravidel regulace v zemích, jako je USA a Británie, se podle Armstronga provozovatelé kryptoměnových burz mohou snažit hledat útočiště v daňových rájích, kde mohou uniknout regulacím. To by podle něj mohlo vést k dalšímu růstu nezákonného chování v této oblasti.

Ačkoli některé velké ekonomiky, jako například Evropská unie, vypracovaly pro kryptoměny pravidla šitá na míru, ve Spojených státech je tento sektor stále většinou neregulovaný.

Kryptoměnová burza Coinbase dostala varování od regulátora

Internet a PC

Armstrongovo varování přichází v době, kdy americké regulační orgány a orgány činné v trestním řízení zintenzivnily své úsilí proti kryptoměnovým společnostem a jejich nelegálním nabídkám. V březnu americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) dokonce pohrozila žalobou kvůli některým produktům společnosti Coinbase.

Britské ministerstvo financí stanovilo už v únoru první soubor pravidel pro regulaci kryptoměn a jeho finanční dohled v březnu vyzval k zavedení přísných pravidel, aby se toto odvětví očistilo.

Armstrong nicméně nyní kritizoval tvrdý postoj některých britských bank ke klientům, kteří převádějí peníze na kryptoměnové burzy. Naznačil, že kvalitní opatření proti podvodům jsou správná, ale plošný zákaz není řešením. Plošný zákaz by podle něj mohl vést k omezení růstu nových technologií a inovativních řešení.

Regulace může být příležitostí

Současně se americká SEC snaží vyjasnit, zda se současná pravidla fungování burz vztahují také na decentralizované kryptoměnové platformy. Kryptoměnové firmy dosavadní návrhy považují za příliš vágní a za snahu dostat pod kontrolu platformy decentralizovaných financí označované zkráceně DeFi. Ty uživatelům umožňují půjčovat, vypůjčovat si nebo i spořit v digitálních aktivech, čímž obcházejí tradiční banky a burzy.

Pokud by kryptoměnové burzy odešly do zahraničí nebo do daňových rájů, mohly by tím ztratit důvěryhodnost a možnost růstu. Navíc by se to mohlo stát dalším důvodem pro zavedení přísnějších regulací v této oblasti. Na druhé straně by pravidla regulace mohla být příležitostí pro kryptoměnové společnosti, aby se staly více legitimními a přilákaly více investorů.

V každém případě nedostatek jasných pravidel regulace kryptoměn představuje významnou výzvu pro regulační orgány v USA a dalších zemích, kde je toto odvětví stále většinou neregulované.

Regulace kryptoměn dostala zelenou. EP schválil první soubor opatření

Internet a PC

Reklama

Související články

Kosovo zasáhlo proti těžařům kryptoměn

Kosovská policie provedla v minulém týdnu dvě razie na severu země, kde se nacházejí etnické srbské oblasti, které neuznávají autoritu kosovské vlády...

Výběr článků

Načítám