Hlavní obsah

Boj proti kryptoměnám? Banky ruší směnárnám a burzám účty, stěžuje si asociace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Banky postupně vypovídají bankovní účty všem společnostem, které se zabývají kryptoměnami. Především tedy směnárnám a burzám. Takovým firmám se tak výrazně komplikuje podnikání. Na tiskové konferenci to v úterý řekl předseda České kryptoměnové asociace (ČKMA) František Vinopal.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Asociace se podle Vinopala opakovaně pokoušela na formální úrovni vyvolat jednání se všemi bankami v ČR, avšak bez výsledku. „Aktuálně je v jednání společný postup členů ČKMA vůči bankám, které svým přístupem poškozují celý kryptoměnový trh,“ uvedl.

Všichni členové asociace podle Vinopala přitom splňují povinnosti vyplývající ze zákona proti praní špinavých peněz (takzvaný AML zákon).

„Jde v podstatě o obdobné mechanismy, jako mají banky. Plnění zákona kontroluje Finanční analytický úřad, se kterým kryptoměnové firmy aktivně spolupracují. Díky tomu jsou naši členové schopni efektivně bránit případným podvodům na svých platformách, čímž chrání své uživatele a jejich peníze. Případné ‚vyhnání‘ českých firem tuto záchrannou síť odstraní, což nepřímo přispěje k negativním dopadům na české klienty,“ řekl Vinopal.

Zájem o kryptoměny je v Česku menší než loni. Rostoucím kurzům navzdory

Internet a PC

České kryptoměnové směnárny a burzy se nyní soustředí především na to, aby jejich klienti tuto změnu nepocítili. „Samotných kryptoměn, které vlastní uživatelé, se uzavření bankovních účtů nijak nedotkne. Jejich korunové zůstatky budou převedeny k jiné instituci,“ poznamenal Vinopal.

Podle bank je obchodování s kryptoměnami rizikové z hlediska legalizace výnosů z trestné činnosti.

„Problematika obchodu s virtuálními aktivy je nyní hodnocena i tuzemskými regulátory (Finanční analytický úřad a Česká národní banka) jako jedna z oblastí s vysokou mírou rizikovosti v oblasti legalizace výnosů pocházejících z trestné činnosti,“ reagoval mluvčí České bankovní asociace (ČBA) Radek Šalša.

ČBA uvedla, že podporuje a vítá všechny iniciativy, vedoucí ke sjednocení legislativního prostředí, které umožní na obou stranách rizika spojená s virtuálními aktivy a jejich obchodováním snížit na oboustranně akceptovatelnou míru, k čemuž by mělo směřovat i jednání na úrovni EU.

Ve hře jsou stovky miliard

Vinopal upozornil, že o nemalé peníze přijde stát. Podle studie zpracované ekonomem Trinity Bank Lukášem Kovandou a jeho týmem, by HDP ČR případným odchodem celého kryptoprůmyslu do zahraničí mohlo během dalších deseti let ztratit 256 až 362 miliard korun a potenciál v podobě zhruba více než 53 000 vytvořených pracovních míst.

Hlavní společnosti v oboru vykázaly za loňský rok obrat 53 miliard korun. Podle aktuálních dat je v ČR okolo 400 000 držitelů kryptoměn. Studie uvádí, že tento počet může v horizontu deseti let narůst téměř na osminásobek.

Asociace o problémech s bankami informovala v době, kdy kurzy kryptoměn atakují rekordní hodnoty. Například bitcoin se v úterý obchodoval za 651 860 Kč, což je nejvyšší hodnota od poloviny loňského roku. Letos v lednu se nejznámější kryptoměna na světě nabízela za 380 890 Kč.

Kurzy rostly i v případě dalších kryptoměn. Například ethereum bylo možné na začátku letošního roku zakoupit za 27 010 Kč, tento týden v úterý se jedna virtuální mince nabízela za 41 450 Kč. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru Coinmarketcap.

Analytička Tina Tengová ze společnosti CMC Markets uvedla pro agenturu Reuters, že důvodem obecného posilování kryptoměn je optimismus obchodníků ohledně měnové politiky centrálních bank, především tedy, jaké kroky chystá FED.

Bitcoin pokořil hranici 650 000 Kč. Rostou i další kryptoměny

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám