Hlavní obsah

Vyšetřování vypukne příští týden. EK si došlápne na Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Už příští týden by měla Evropská komise (EK) zahájit vyšetřování amerického Microsoftu. V pondělí o tom informoval list Financial Times (FT) s odvoláním na svoje zdroje v Bruselu. Vše se má točit okolo komunikační aplikace Teams.

Foto: Joan Mateu Parra, ČTK/AP

Logo Microsoftu

Článek

O hrozbě vyšetřování informovala již zkraje července agentura Reuters. Tehdy to však vypadalo, že komisaři vše oficiálně oznámí v horizontu několika měsíců.

Podle listu FT ale věci nyní nabraly daleko rychlejší tempo, a tak bude vyšetřování oficiálně zahájeno již v průběhu příštího týdne. V současnosti bruselští úředníci údajně už jen finalizují nasbírané podklady, se kterými chtějí na amerického softwarového giganta vyrukovat.

Komisařům se konkrétně nelíbí, jak americký softwarový gigant integroval aplikaci Teams do balíčku Office. A dosavadní jednání podle agentury Reuters nevedla k nápravě.

Evropská komise si došlápne na Microsoft. Kvůli aplikaci Teams

Software

Spor se táhne už roky

Spor o kancelářský balík Office vygradoval v roce 2020, kdy vlastník aplikace Slack podal stížnost u EK na softwarového giganta kvůli tomu, že využívá své dominantní postavení na trhu při začleňování komunikační aplikace Teams do balíčku Office.

Americký softwarový gigant sice nabídl řešení, že bude nabízet Office i bez přiložené chatovací aplikace, aby vyhověl požadavkům Evropské komise.

Podle zdrojů Reuters však komisaři nepovažují tento ústupek za dostatečný. A Microsoft se nemá k tomu, aby k problému přistoupil jiným způsobem.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Microsoft Teams ve Windows 11

Opakované pokuty

Microsoft je známý svou významnou rolí v technologickém odvětví, i proto je pod drobnohledem regulačních orgánů.

V průběhu poslední dekády tak už byl americký softwarový gigant několikrát pokutován Evropskou unií (EU) za porušování antimonopolních pravidel, a to celkovou částkou přesahující 2,2 miliardy eur (více než 52 miliard Kč).

Tresty byly uloženy také kvůli postupu firmy, kdy spojovala dva nebo více svých produktů do jednoho balíčku za jednu cenu, čímž omezovala konkurenci, jak připomíná server Neowin.

Malé vítězství Microsoftu. Soud v USA odmítl zablokovat převzetí Activision Blizzardu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám