Hlavní obsah

Číňané mají vlastní konkurenci pro Windows. Nabízejí ji zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Konkurovat operačnímu systému Windows se rozhodla Čína, která v minulém týdnu představila otevřený operační systém OpenKylin. Na rozdíl od softwaru Microsoftu si čínskou novinku mohou stahovat lidé zadarmo. Upozornil na to server The Register.

Foto: archív tvůrců

Operační systém OpenKylin

Článek

Operační systém OpenKylin cílí vcelku pochopitelně primárně na uživatele v Číně. Peking se prostřednictvím něj snaží snížit závislost na amerických technologiích v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi velmi napjaté – řada technologických společností z Číny čelí v současnosti americkým sankcím.

Komunita zhruba 4000 vývojářů, kteří se okolo projektu OpenKylin nashromáždili, však nabízí také anglickou jazykovou mutaci. A to jak pro klasické počítače s procesory Intel či AMD, tak pro stroje stavící na architektuře ARM. Stahovat ji je možné bezplatně přímo z webových stránek tvůrců.

Foto: archív tvůrců

Operační systém OpenKylin

Jde to i zadarmo. Stále více firem používá otevřené operační systémy

Software

Podobá se Windows

OpenKylin je založen na operačním systému Linux, podle serveru The Register se konkrétně velmi podobá operačnímu systému Ubuntu. Uživatelům Windows tak bude pracovní prostředí velmi povědomé, nechybí zde lišta s aplikacemi, obdoba nabídky Start, klasické složky apod.

Obávat se případní zájemci nemusí ani toho, že jde o nějaký nedodělek ušitý horkou jehlou. Peking se pochlubil, že systém OpenKylin již využívá v rámci svého vesmírného programu. Tato platforma nicméně našla uplatnění i v oblastech finančnictví a energetiky.

Hlavní výhodou open source softwaru je fakt, že zdrojový kód je volně přístupný a že jej může každý libovolně upravovat a měnit za účelem vývoje daného systému či programu. Většina takto nabízených aplikací je tedy spravována komunitou a nabízena uživatelům zadarmo. To platí klidně i v případě celých operačních systémů, které jsou alternativou k Windows od Microsoftu, jako je to u platformy OpenKylin.

Linux a svět open-source softwaru

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma – jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Jde o velké peníze

I když se to nemusí na první pohled zdát, platby za software se mohou vyšplhat do astronomických částek. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy spravujete nějakou velkou firmu či dokonce celé město. Své o tom ví například i německý Mnichov, který se rozhodl již dříve přejít na bezplatnou alternativu Windows, na Linuxu by tak měly běžet všechny městské počítače. Ušetřil tak vyšší desítky milionů eur, tedy v přepočtu miliardy korun.

Čínský trh s operačními systémy dosáhl v loňském roce hodnoty 15,5 miliardy jüanů (47 miliard Kč), jak uvádějí tamní státní média s odvoláním na průzkum v odvětví.

Vyvinout vlastní operační systémy se snaží více než desítka čínských společností, jako je například UnionTech Software Technology stojící za systémem Unity. Tyto společnosti nekonkurují přitom pouze Windows od Microsoftu, ale také platformě macOS od Applu.

Hra velkých peněz. Mnichov přejde z Windows na Linux

Software

Může se vám hodit na Zboží.cz: Operační systémy Windows

Reklama

Související články

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Americký softwarový gigant Microsoft minulý týden ukončil podporu Windows 7. To ale neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den...

Výběr článků

Načítám