Hlavní obsah

Umělá inteligence dodělala písničku Beatles. Vyjde ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozhovoru pro britskou stanici BBC Radio 4 řekl zpěvák a hudebník Paul McCartney, že poslední nahrávka liverpoolské skupiny Beatles vyjde letos. Jde o písničku, kterou dokončila umělá inteligence. Byť její název neprozradil, podle rozhlasové stanice jde o Lennonovu Now And Then z roku 1978.

Foto: ČTK

Skupina Beatles existovala v letech 1960 až 1970.

Článek

„Byla to demonahrávka od Johna Lennona. Právě jsme ji dokončili,“ řekl ve vysílání McCartney a dodal, že záznam původně obsahoval pouze zpěv s klavírním doprovodem.

Byl zaznamenaný na kazetě, kterou McCartneymu v roce 1994 darovala vdova po Lennonovi Yoko Ono. Kazeta se jmenovala For Paul a vznikla v Lennonově bytě v New Yorku. Dvě z těchto písní, Free as a Bird a Real Love, byly zvukově vyčištěny a zkompletovány zbývajícími členy skupiny a hudebním producentem Jeffem Lynnem. Vyšly v letech 1995 a 1996 jako singly projektu Anthology 1–3.

O totéž se muzikanti a technici pokusili i v případě skladby Now and Then, ale nepodařilo se jim to, neboť součástí nahrávky byl silný šum. To se později vyřešit podařilo, ale celou písničku z ní pomohla udělat až umělá inteligence. Důležité bylo i to, že McCartney před deseti lety řekl, že by tuto skladbu rád dokončil. S pomocí umělé inteligence se nedávno podařilo oddělit Lennonův hlas od zvuku klavíru.

„Nahrávka se pak dala zmixovat tak, jak se to dělá běžně,“ vysvětlil McCartney. „Používání této technologie v hudbě je trochu děsivé, ale i vzrušující, protože je to budoucnost. Musíme teď jen zjistit, kam to povede.“

Může se vám hodit na Zboží.cz: Beatles - Rubber Soul [CD], Abbey Road - The Beatles

Reklama

Výběr článků

Načítám