Hlavní obsah

Umělá inteligence naklonuje hlas člověka. Stačí jí 15 sekund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí patnáctisekundová nahrávka vašeho hlasu, aby jej umělá inteligence (AI) naklonovala a vytvořila syntetický hlas téměř k nerozeznání od originálu. Nejde přitom o žádnou hudbu budoucnosti. Přesně takovou technologii představila minulý týden společnost OpenAI.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Start-up, který stojí za chatovacím botem ChatGPT, nazývá novou technologii zatím pracovně Voice Engine.

Nyní ji testují společnosti z oblasti vzdělávání nebo zdravotnictví, které se zavázaly, že nevyužijí ničí hlas bez jeho souhlasu. K běžným uživatelům se ale jen tak nedostane, a to kvůli obavám o jednoduché zneužití.

OpenAI na svém blogu uvedla, že chce jednat o zodpovědném uvedení na trh a debatovat o tom, jak je veřejnost na syntetické hlasy připravena. Až pak se rozhodne, kdy a zda vůbec budou moci Voice Engine využít běžní lidé.

Telefonáty falešného Bidena objasněny. Stál za nimi demokrat, jemuž pomáhal ohýbač vidliček

Amerika

Ukázka reálného a syntetického hlasu

Applu má s umělou inteligencí pomoci Google

Ekonomika

Nová zbraň pro kyberšmejdy?

Otázka možného zneužití je namístě. V posledních letech se masivně rozšířil takzvaný vishing, což je obdoba phishingu, místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů. Podvodníci se příjemcům hovorů představují například jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Možnost zkopírovat reálný hlas během pár sekund pomocí AI by ale kyberšmejdům dala do rukou úplně novou zbraň, kterou by při svých útocích patrně neváhali využít. Už dnes zvládnou bez větších obtíží podvrhnout oficiální telefonní čísla konkrétních institucí, což se označuje jako spoofing.

S novou technologií by se snadno mohli vydávat za příbuzného či známého, s ohledem na přesvědčivou kvalitu syntetického hlasu by nemuseli rozeznat takový podvod ani ostřílení uživatelé.

Nejen Babiš. Na sítích se snaží obrat důvěřivce i falešný prezident Pavel

Bezpečnost

Falešný prezident

Jak upozornila americká stanice NBC News, už v lednu zasáhl falešně vytvořený hlas do tamní politiky, když voliče v New Hamsphire obvolával robot imitující prezidenta Joea Bidena. Podle stanice tak Voice Engine určitě nebude volně k dispozici v letošním americkém volebním roce.

Voice Engine, který firma vyvinula už v roce 2022, ale ukázala ho světu až nyní, dokáže mluvit nejen v rodném jazyce mluvčího, ale i řadě dalších. To má například tvůrcům podcastů nebo firmám umožnit oslovit větší počet lidí po celém světě.

Zajímavé je, že v cizí řeči mluví syntetický hlas s přízvukem. Například hlas v angličtině vytvořený podle francouzského mluvčího mluví anglicky s typickým francouzským přízvukem.

Foto: Bonnie Cash, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Software

Reklama

Související články

BBC se chystá vytvořit vlastní AI

Britská veřejnoprávní stanice BBC se chystá vytvořit vlastní model umělé inteligence (AI) s využitím svých databází textů. V reakci na článek deníku Financial...

Výběr článků

Načítám