Hlavní obsah

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí pár vět a umělá inteligence podle nich vytvoří realistické video, které v podstatě nelze rozeznat od skutečnosti. To je nový projekt společnosti OpenAI nazvaný Sora, jenž tento týden ve čtvrtek prezentoval šéf firmy Sam Altman na síti X.

Video vytvořené umělou inteligencí Sora od OpenAIVideo: archív tvůrců

 
Článek

Firma, která vytvořila chatovacího bota ChatGPT, zatím Soru zpřístupnila vybraným uživatelům. Ti už síť X zaplavili videi od animovaných po taková, kde vystupují „skuteční“ lidé.

Podle tvůrců Sora dokáže vytvořit videa o délce až 60 sekund s vysoce detailními scénami, složitým pohybem kamery a mnoha postavami s živými emocemi.

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Software

„Krásné zasněžené Tokio je plné života. Kamera se pohybuje rušnou ulicí města a sleduje několik lidí, kteří si užívají krásné zasněžené počasí a nakupují v okolních stáncích. Nádherné okvětní lístky sakury létají větrem spolu se sněhovými vločkami,“ prezentovali tvůrci nové schopnosti umělé inteligence na síti X.

Aktuální model má podle Altmana zatím slabiny, například může mít problémy s dodržením fyzikálních zákonů v komplexních scénách.

OpenAI chce zamezit klamání uživatelů tím, že vždy umožní zjistit, zda bylo video vytvořeno umělou inteligencí, nebo že neumožní vyrábět videa s tvářemi celebrit.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Žádný social scoring. Umělá inteligence dostane v EU jasná pravidla

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám