Hlavní obsah

BBC se chystá vytvořit vlastní AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská veřejnoprávní stanice BBC se chystá vytvořit vlastní model umělé inteligence (AI) s využitím svých databází textů. V reakci na článek deníku Financial Times (FT) to podle agentury Reuters BBC potvrdilo v prohlášení.

Foto: ChatGPT / DALL-E, Novinky

Mladý muž s bystrou myslí, tak vidí AI sama sebe. (Ilustrační foto)

Článek

Management veřejnoprávního média na začátku tohoto měsíce sdělil parlamentnímu výboru, že se organizace zabývá generativní AI jako nástrojem, jímž chce podpořit svou produkci. BBC podle něj posuzuje dohodu o tréninku modelu.

List FT ve čtvrtek s odvoláním na zdroje napsal, že BBC vede jednání s technologickými firmami o prodeji přístupu do svých archivů, které by pak mohly být využity k trénování modelů AI.

Applu má s umělou inteligencí pomoci Google

Ekonomika

Vývoj velkého jazykového modelu

„BBC nemá dohodu s žádnou organizací o využívání svého archivu k trénování velkých jazykových modelů, které pohánějí generativní nástroje umělé inteligence pro komerční využití,“ stojí podle agentury Reuters v oficiálním vyjádření společnosti.

To potvrdilo, že BBC zkoumá možnost vývoje velkého jazykového modelu (LLM) s využitím textového obsahu.

„Zkoumáme přitom širokou škálu otázek, jako je potenciální zkreslení v rámci takových modelů, a jak by je BBC mohla buď ve spolupráci, nebo sama řešit,“ uvádí dále zpráva.

Lukrativní dohodu ohledně využívání databáze textů se společností OpenAI, která na trh uvedla ChatGPT, uzavřela například skupina Axel Springer nebo deník Le Monde, připomíná FT.

BBC už s AI ve zpravodajství experimentuje. Podle zavedeného standardu nicméně musí vše publikované projít lidskou kontrolou. Umělá inteligence může například navrhnout titulek, ale vybrat ho musí novinář nebo editor.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Aby neřídila ona nás. Valné shromáždění OSN přijalo první globální rezoluci o AI

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám