Hlavní obsah

Obří nárůst výkonu. Umělou inteligenci podpoří nové čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Umělá inteligence (AI) má potenciál změnit mnohé aspekty našeho života i práce. Aby se mohly vyspělé systémy rozvíjet, potřebují k tomu pořádnou dávku výkonu. Nvidia proto nyní odhalila nové čipy navržené speciálně pro AI. Novinka se jmenuje Blackwell GB200 a podle výrobce přináší „obrovský skok v rychlosti a efektivitě“, což je pro další rozvoj umělé inteligence klíčové.

Nvidia představila nový model čipu pro umělou inteligenciVideo: Reuters

 
Článek

Blackwell GB200, který je v podstatě grafickým čipem (GPU), představil v americkém San José šéf společnosti Nvidia Jensen Huang.

„Potřebujeme větší GPU, a tak mi – dámy a pánové – dovolte, abych vám představil velký, opravdu velký grafický čip,“ odhalil novinku Huang, čímž si vysloužil potlesk všech přítomných. Celá prezentace se odehrávala v sále pro 18 000 lidí, kde se jinak běžně konají koncerty. I to svědčí o tom, jak velkou váhu novince společnost Nvidia přikládá.

Applu má s umělou inteligencí pomoci Google

Ekonomika
Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang v americkém San José

Huang zdůraznil, že Blackwell GB200 je výsledkem dlouhodobého vývoje a inovací a slibuje nejen výrazné zrychlení procesů souvisejících s AI, ale také podstatné snížení energetické náročnosti.

Zatímco pro vycvičení ChatGPT s použitím staršího modelu Nvidia Grace Hopper bylo zapotřebí 8000 čipů a 15 megawattů elektrické energie, Blackwell by dokázal stejné úkoly s pouhými 2000 čipy a spotřebou čtyř megawattů. Efektivita nové technologie je tedy skutečně mimořádná.

Potřeba jsou tisíce čipů

V uplynulém roce se čipy staly klíčovým zbožím nejen pro start-upy, ale i pro etablované technologické giganty. Zejména grafické procesorové jednotky (GPU) od Nvidia jsou považovány za základní stavební kámen pro rozvoj umělé inteligence.

Firmy jako OpenAI využívají tisíce podobných čipů k trénování svých rozsáhlých jazykových modelů, například chatbotu ChatGPT, a poptávka po nich neustále roste.

Nvidia plánuje uvedení nových grafických procesorů na trh do konce tohoto roku. Nvidia se stává stále významnějším hráčem na trhu s technologiemi pro umělou inteligenci, což se odráží i na rychlém růstu její tržní hodnoty.

Nákupní horečka pokračuje. Akcie Nvidie letos vzrostly o dalších 50 procent

Ekonomika

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Deepfake? Většina Čechů neví, o co jde

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám