Hlavní obsah

Applu má s umělou inteligencí pomoci Google

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prudce se rozvíjejícím světě umělé inteligence zaostává. Technologický gigant Apple dosud veřejnosti nepředstavil žádnou odpověď na chatovacího bota ChatGPT od společnosti OpenAI a nyní se zdá, že situace je pro výrobce iPhonů ještě vážnější.

Foto: ČTK/AP

Řada telefonů iPhone 15 v prodejně firmě Apple

Článek

Podle agentury Bloomberg totiž jedná se společností Google o využití jejího systému umělé inteligence Gemini. O využití umělé inteligence navíc měla firma jednat i s Microsoftem a OpenAI.

Apple, který je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, chce v rámci nadcházející nové verze operačního systému iOS 18 využít vlastní umělou inteligenci, ovšem pro řadu funkcí, jako je třeba vytváření obrázků nebo psaní textů na základě textového zadání, potřebuje partnera.

Gemini přitom nedávno vzbudil vlnu nevole i pobavení uživatelů, když například po žádosti o vytvoření obrázku německých vojáků za druhé světové války vykreslil v nacistických uniformách důstojníky černé barvy pleti. Podobně „vyváženě“ si počínal i při žádosti o vytvoření obrázků skutečných historických postav. Firma se za to omluvila a slíbila nápravu, na které stále pracuje.

Zatímco Microsoft i Google umělou inteligenci postupně přidávají do stále většího počtu svých produktů a služeb, Apple je pozadu. Šéf firmy Tim Cook v únoru prohlásil, že o svých plánech využití generativní umělé inteligence bude společnost informovat později v tomto roce, a dodal, že do této oblasti plynou významné investice.

Apple se podle Bloombergu s Googlem zatím nedohodl na podrobnostech a je pravděpodobné, že dohoda bude oznámena až v červnu, kdy firma pořádá každoroční konferenci pro vývojáře Worldwide Developers Conference. Obě firmy již spolupracují. Apple ve svém internetovém prohlížeči Safari nabízí přednastavené vyhledávání právě od Googlu.

Apple mění pravidla. Takto se budou nově instalovat aplikace do iPhonů

Internet a PC

Reklama

Související témata:
AI Gemini

Výběr článků

Načítám