Hlavní obsah

Telefonáty falešného Bidena objasněny. Stál za nimi demokrat, jemuž pomáhal ohýbač vidliček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonáty s hlasem připomínajícím hlas amerického prezidenta Joe Bidena nabádaly v lednu tisíce voličů, ať nehlasují v primárkách v New Hampshire a „schovají“ si svůj hlas na listopadové prezidentské volby. K autorství falešné zprávy se nyní přiznal stratég pracující pro Bidenova vnitrostranického soupeře Deana Phillipse. Využil při tom i služeb kouzelníka. Sám Philips se od telefonátů distancoval.

Foto: Profimedia.cz

Kouzelník Paul Carpenter se ocitl uprostřed politické bouře

Článek

„V neděli 20. ledna večer, dva dny před primárkami v New Hampshire, jsem rozeslal automatickou výzvu pěti tisícům voličů, kteří s největší pravděpodobností budou volit demokraty. Pomocí snadno použitelné online technologie byla vytvořena automatizovaná verze hlasu prezidenta Joe Bidena,“ přiznal dlouholetý stratég demokratických politiků Steve Kramer.

Kramer pracoval pro Bidenova vnitrostranického vyzyvatele, kongresmana Deana Phillipse.

Foto: Profimedia.cz

Kouzelník Paul Carpenter (uprostřed) vysvětluje novinářům, jak zpráva s „falešným Bidenem“ vznikla

Haleyová v New Hampshire bojuje o poslední šanci proti Trumpovi. Biden na lístcích chybí

Amerika

Podle stanice CNN se zpráva s „falešným Bidenem“ dostala až 20 tisícům voličů v New Hampshire.

„Za pouhých 500 dolarů (zhruba 11 700 Kč) by kdokoli mohl takový telefonát zopakovat,“ vzkázal Kramer s tím, že tak chtěl upozornit na nebezpečí zneužití umělé inteligence. Jenže prohlášení vydal až poté, co stanice NBC News už v pátek upozornila, že za telefonáty stál zřejmě právě Kramer.

Zatáhli mě do toho, hájí se hypnotizér

Využil přitom nejen umělé inteligence, ale i služeb pouličního kouzelníka Paula Carpentera, který se před několika dny ozval médiím.

„Někdo mi nabídl peníze, abych něco udělal, a já na to přistoupil. Nebyl v tom zlý úmysl. Nevěděl jsem, že se to bude šířit,“ kál se Carpenter. „Jsem kouzelník a hypnotizér. Do politiky nedělám - byl jsem do toho zatažen,“ dodal rovněž muž, který se mimo jiné chlubí tím, že drží světový rekord v ohýbání vidliček.

Sám kongresman Phillips, který je proti Bidenovi jasným outsiderem, se od falešných telefonátů distancoval. „Dovolte, abych to odsoudil. Neznám toho konzultanta, který to udělal. Jsem znechucený a myslím, že je to otravné. Potřebujeme okamžitou regulaci (umělé inteligence), protože se to děje všude kolem nás, neustále,“ vzkázal.

Foto: Profimedia.cz

Demokratický kongresman Dean Phillips během kampaně v New Hampshire

„Základem naší kampaně je důležitost konkurence, volby a demokracie,“ vzkázala rovněž Phillipsova kampaň. „Jsme znechuceni zprávami, že za tímto telefonátem stojí pan Kramer, a pokud jsou obvinění pravdivá, jeho činy absolutně odsuzujeme,“ uvádí se dále v prohlášení.

Prezident drtivě vyhrál

Letošní primárky demokratů v New Hampshire provázela paradoxní situace, kdy jméno obhajujícího prezidenta Joea Bidena vůbec nebylo vytištěno na hlasovacích lístcích. Šlo o důsledek vnitrostranického sporu – státní činitelé si stanovili datum primárek v New Hampshire na 23. ledna, celonárodní výbor demokratů ale určil jako první primárky pod svou záštitou až klání 3. února v Jižní Karolíně.

Voliči v New Hampshire ale mohli podle pravidel prezidentovo jméno na hlasovací lístek dopsat. Biden tak tamní demokratické primárky jasně vyhrál - získal 83,5 procenta hlasů, zatímco Phillips měl jen 6,8 procenta.

Bidenovi mezi demokraty přibývá konkurence. Kongresman ohlásil kandidaturu na prezidenta

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám