Hlavní obsah

Textovou umělou inteligenci použila v roce 2023 téměř třetina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Textovou umělou inteligenci použila v roce 2023 přibližně třetina Čechů, zatímco AI pro tvorbu obrázků a videí pětina. Vyplývá to z průzkumu Ami Digital Index, který každoročně dělá agentura Ami Digital ve spolupráci se STEM/MARK mezi více než 1000 respondenty z ČR a stejným vzorkem na Slovensku. Češi podle výsledků využili umělou inteligenci ve vyšší míře než Slováci. Textovou AI zkusila na Slovensku čtvrtina populace.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

„Nejvíce pracuje s umělou inteligencí generace Z. Ta se stala velmi rychle raným osvojitelem tohoto trendu stejně tak, jako tomu je v případě nových sociálních sítí a aplikací,“ uvedl ředitel Ami Digital Vladan Crha.

Textovou umělou inteligenci využilo 36 procent mužů a 23 procent žen. Zároveň ji někdy použilo 19 procent lidí, kteří dosáhli maturity, a 25 procent lidí s vysokoškolským vzděláním. Rozdíly na základě lokality nijak výrazné nejsou. V Praze a Středočeském kraji má s textovou AI zkušenost 27 procent lidí, ve zbytku Čech 29 procent a na Moravě 32 procent.

„Spirála technologické diktatury.“ Papež vyzval k regulaci AI

Software

Podle ředitele České asociace umělé inteligence Lukáše Benzla AI v Česku využívá přibližně 40 procent firem a dalších 35 procent to plánuje. Využití je však ve skutečnosti ještě širší, protože AI používají lidé i individuálně mimo zaměstnání. „ČR bylo v minulých letech ve využívání AI v EU pod průměrem, ale letošek může všemi statistikami zahýbat,“ dodal Benzl.

Mezi nejpopulárnější patří nástroje generativní AI, tedy ChatGPT a Midjourney. Zároveň pro tyto nástroje existuje největší množství školení a konzultantů, třebaže v obchodním prostředí by podle Benzla dávalo smysl věnovat pozornost i dalším nástrojům.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Německo, Francie a Itálie dospěly k dohodě ohledně způsobu regulace AI

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám