Hlavní obsah

Před uvedením na trh důkladné testy. Země dohodly nová pravidla pro AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zástupci některých vlád a společností, kteří se v Británii účastnili dvoudenního summitu o bezpečnosti umělé inteligence (AI), se shodli na testování nových modelů AI před jejich zpřístupněním veřejnosti. S odvoláním na britského premiéra Rishiho Sunaka o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

„Budeme spolupracovat na testování bezpečnosti nových modelů AI před jejich uvedením na trh,“ řekl britský premiér na tiskové konferenci.

Na seznamu zemí, které se ke spolupráci na testování bezpečnosti přihlásily, není Čína, jejíž zástupci se druhého dne summitu neúčastnili. Na jednání byli zástupci Spojených států, Evropské unie, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Jižní Koreje, Singapuru, Kanady a Austrálie.

Expert: AI má hodně využití, je ale potřeba pamatovat i na rizika

Internet a PC

Kontakt s Čínou

„Je velmi důležité, aby se špičková umělá inteligence vyvíjela bezpečně a potenciální rizika nových modelů byla důsledně posuzována před jejich nasazením i po něm,“ uvedla v prohlášení Británie, která summitu předsedala.

Co se týče Číny, Sunak má za to, že bylo důležité ji na některé části summitu přizvat. Odpovídá to britské politice udržovat s Čínou kontakt, ale zároveň se chránit před riziky. „Dosáhli jsme kýženého výsledku, a to, že tu byli, že se zapojili (…) a že se přihlásili ke komuniké z Bletchley Parku,“ uvedl britský premiér.

Narážel přitom na deklaraci z prvního dne summitu, jejímž cílem je podpořit globální snahu o zajištění bezpečnosti AI. Na dokumentu se shodly unijní země a dalších 28 zemí, včetně Spojených států a Číny.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám