Hlavní obsah

Konec TikToku na vládních zařízeních v Belgii, ke stejnému kroku se chystá i Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Londýn

Nad čínskou aplikací TikTok se stahují mračna. K řadě zemí, které tento program zakazují na státem využívaných zařízeních, se na konci minulého týdne přidala Belgie. Ke stejnému kroku se podle deníku The Times chystá také Británie.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákazy se množí v souvislosti s obavami, zda čínská vláda nemůže tuto aplikaci využívat ke sběru dat uživatelů nebo k prosazování svých zájmů. A to i navzdory tomu, že kritiku označuje čínská společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, za neoprávněnou.

Belgický premiér Alexander de Croo v pátek oznámil, že k zákazu se jeho země odhodlala na základě varování státní bezpečnostní služby a jejího centra pro kybernetickou bezpečnost, podle nichž by aplikace mohla sbírat data uživatelů a upravovat algoritmy za účelem manipulace s kanálem zpráv a obsahem.

„Nacházíme se v novém geopolitickém kontextu, kdy se vliv a dohled mezi státy přesunul do digitálního světa,“ varoval de Croo v on-line prohlášení.

TikTok vyvolává obavy i v zahraničí. V mnoha zemích čelí omezením

Internet a PC

Zdůraznil, že uživatelé aplikace by neměli být naivní. „TikTok je čínská společnost, která je dnes povinna spolupracovat se zpravodajskými službami. Taková je realita. Zákaz jejího používání na zařízeních federálních služeb je zdravý rozum,“ doplnil.

Dle nového nařízení nesmí být TikTok používán minimálně po dobu šesti měsíců na jakémkoliv zařízení vlastněném nebo placeném belgickou vládou, upozornila agentura AP.

Mezitím se ke stejnému kroku odhodlává podle deníku The Times také Londýn. Úřad britského premiéra Rishiho Sunaka však zatím odmítl věc blíže komentovat.

USA, EU i Kanada

TikTok byl nedávno zakázán rovněž na vládních zařízeních ve Spojených státech, a to konkrétně na přístrojích využívaných na státní a federální úrovni. IT služba tamní exekutivy toto rozhodnutí rovněž zdůvodnila obavou z možného úniku dat.

Svým zaměstnancům zakázaly TikTok také Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie. A to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům.

Stopku vystavila také Kanada. „S účinností od 28. února bude aplikace TikTok odstraněna z mobilních vládních zařízení. Uživatelům těchto zařízení bude také v budoucnu zablokováno stahování aplikace,“ uvedla předsedkyně sekretariátu rady financí Mona Fortierová.

Podle listu National Post zdůraznila, že TikTok „přináší nepřijatelnou úroveň rizika pro soukromí a bezpečnost“. Na mobilním zařízení poskytují metody sběru dat TikToku značný přístup k obsahu telefonu, dodala Fortierová.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

Stopka v Česku

Na černou listinu přidal TikTok také český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám