Hlavní obsah

ChatGPT pod drobnohledem americké obchodní komise. Kvůli datům uživatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost OpenAI, která se proslavila především svou umělou inteligencí ChatGPT, byla v minulosti již několikrát kritizována kvůli tomu, jak přistupuje k datům uživatelů. Nyní stejným tlakům čelí dokonce už i na domácím hřišti, vyšetřovat ji začala americká Federální obchodní komise (FTC) kvůli podezření, že firma porušila zákony ochrany spotřebitele tím, že ohrozila jejich vlastní pověst a zadaná data.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo OpenAI.

Článek

Na zahájení vyšetřování upozornil ve čtvrtek americký deník The Washington Post (WP), kterému se podařilo získat dokument týkající se vyšetřování. Dvacetistránková žádost od FTC se podrobně zabývá opatřeními, která OpenAI přijímá k řešení rizik spojených s jejími modely AI.

FTC se tak jasně položenými otázkami snaží dobrat toho, zda společnost nevyužila nekalé či klamavé praktiky, které vedly k „poškození dobré pověsti spotřebitelů“.

Deník WP poukázal na to, že pro OpenAI představuje nově zahájené vyšetřování zatím „nejvážnější regulační hrozbu“. Společnost OpenAI zatím probíhající vyšetřování nijak nekomentovala.

Zájem o ChatGPT klesl. Poprvé od jeho spuštění

Software

Stopka od Itálie i soukromých firem

Právě kvůli sběru dat od uživatelů čelila společnost OpenAI velké kritice. Například Itálie to uvedla jako hlavní důvod – společně s nedostatečnou kontrolou věku uživatelů – k zablokování služby v zemi, ke kterému došlo letos začátkem dubna. Opět zprovoznit chatovacího robota v této jihoevropské zemi se podařilo až v květnu.

Stalo se tak poté, co ChatGPT dostalo anonymní režim, který už dotazy uživatelů vůbec neukládá.

Svým zaměstnancům přesto zakázaly používat ChatGPT kvůli obavám o únik dat také společnosti Samsung, JPMorgan, Apple či Amazon.

Žádné omezení, rovnou zákaz. Italové přišli o ChatGPT

Internet a PC

Úředníky nahradila umělá inteligence

Na druhou stranu roste i počet firem, které již nyní hledají způsoby, jak umělou inteligenci využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. ChatGPT může například pomoci inženýrům generovat počítačový kód a urychlit tak jejich práci, přesně takto AI používá firma Goldman Sachs.

Například v japonském Tokiu nahradí od letošního srpna ChatGPT úředníky, konkrétně pracovníky oddělení pro zpracování textu.

Tokyo Metropolitan Government plánuje využít chatovacího robota ChatGPT pro úkoly, jako je příprava dokumentů ve formě otázek a odpovědí. Rovněž se bude snažit získat od svých zaměstnanců další nápady, jak efektivně využívat umělou inteligenci. Navíc jsou připraveni přijmout opatření, která zajišťují bezpečnost a zabrání úniku důvěrných informací při používání AI.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám