Hlavní obsah

Zájem o ChatGPT klesl. Poprvé od jeho spuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

ChatGPT je fenoménem dnešní doby. Tento chatovací robot využívající umělou inteligenci zláká každý měsíc více než sto milionů uživatelů. V červnu ale návštěvnost této webové služby vykázala první pokles od svého spuštění pro širokou veřejnost. Upozornila na to analytická společnost Similarweb.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT

Článek

Startup OpenAI, který ChatGPT vyvíjí, se již dříve pochlubil, že počet reálných uživatelů přesáhl 100 milionů. Překonat tento milník se podařilo již v lednu, tedy pouhé dva měsíce po spuštění služby.

Analytici ze Similarweb však nyní poukazují na fakt, že počet návštěv se v uplynulém měsíci historicky vůbec poprvé snížil.

Nenaleťte podvodníkům. Falešné weby s ChatGPT se šíří jako lavina

Bezpečnost

Kratší doba na webu

Konkrétně návštěvnost webových stránek ChatGPT v globálním měřítku na stolních počítačích a mobilních zařízeních v červnu klesla o 9,7 procenta ve srovnání s květnem. Počet unikátních návštěvníků pak meziměsíčně poklesl o 5,7 procenta.

Anketa

Využíváte ChatGPT?
Ano, pravidelně
11,4 %
Ano, ale jen příležitostně
29,5 %
Ještě jsem to nezkusil/nezkusila, ale mám zájem
9,1 %
Ještě jsem to nezkusil/nezkusila a ani mě to nezajímá
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4299 čtenářů.

S více než 1,5 miliardou měsíčních návštěv si ale ChatGPT stále drží s náskokem prvenství mezi všemi dalšími službami s umělou inteligencí.

To, že zájem o ChatGPT vadne, však podle analytiků dokládá i fakt, že se zkrátila doba strávená návštěvníky na webu o 8,5 procenta.

OpenAI zatím pokles návštěvnosti nijak nekomentovalo.

Agentura Reuters nicméně poznamenala, že zpomalení růstu by mohlo pomoci snížit náklady na provoz služby ChatGPT, neboť vyžaduje vysoký výpočetní výkon pro zodpovídání dotazů. Výkonný ředitel společnosti OpenAI Sam Altman již dříve označil náklady na provoz chatovacího robota za „značně vysoké“.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Obavy i nadšení z umělé inteligence. Jak se rodil fenomén ChatGPT

Software

Reklama

Související články

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Tokio do budoucna nepočítá s tím, že by v kancelářích pro zpracování textu našli uplatnění lidé. Metropolitní vláda je chce nahradit umělou inteligencí (AI)....

Výběr článků

Načítám