Hlavní obsah

Umělá inteligence Čechy zatím příliš neoslovila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence (AI) je fenomén dnešní doby. Přestože existuje řada bezplatných řešení, zatím si je vyzkoušel jen zlomek tuzemských uživatelů. Nejvíce v česku táhnou chatovací roboti, které si vyzkoušela zhruba třetina lidí. Vyplývá to z nedávného průzkumu agentury AMI Digital.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Průzkumu se účastnilo více než 1000 lidí a zhruba 30 % z nich uvedlo, že mají zkušenost s chatovacími roboty ve stylu ChatGPT. Pravidelně nicméně tyto aplikace používá jen 13 procent obyvatel.

Ještě méně lidí má zkušenost s aplikacemi založenými na umělé inteligenci, které slouží ke generování obrázků a videí. Patří mezi ně Dall-e nebo Midjourney. Zkušenost s nimi má pouze 21 % respondentů, pravidelně je využívá jen šest procent dotázaných.

Často se stává, že lidé vyzkoušeli jak nějakého chatovacího robota, tak generátor obrázků či videí. Čísla výše se tedy rozhodně nedají sčítat, umělá inteligence skutečně zatím zlákala jen zlomek Čechů.

Obavy i nadšení z umělé inteligence. Jak se rodil fenomén ChatGPT

Software

Lákadlo pro generaci Z

Není překvapením, že zájem o tyto aplikace je především v rámci generace Z, tedy mezi mladými uživateli ve věku 15 až 26 let. Z této skupiny pravidelně využívá ChatGPT a ostatní textové aplikace založené na AI 31 procent lidí a dalších 32 procent si je alespoň vyzkoušelo.

Mezi zbytkem populace je toto číslo nižší, pohybuje se mezi šesti a devíti procenty.

Odborníci přesto mluví o úspěchu. „Vzhledem k tomu, že od spuštění ChatGPT a jeho dostupnosti na našem trhu uplynulo jen zhruba půl roku, je nárůst používání AI aplikací nesrovnatelně rychlejší než kterékoliv jiné on-line platformy,“ uvedl pro agenturu ČTK ředitel Ami Digital Vladan Crha.

Dokládají to podle něj i čísla ze zahraničí. „Zatímco například Instagramu trvalo dva a půl měsíce, než získal první milion uživatelů, ChatGPT na to stačilo pět dní,“ doplnil.

Zkroťte umělou inteligenci, burcoval před zákonodárci šéf ChatGPT

Software

Ze spoluzakladatele kritikem

Start-up OpenAI vznikl už v roce 2015. Není tajemstvím, že na jeho založení se podílel i americký vizionář Elon Musk, později ale ze správní rady organizace odešel. Nyní patří k nejhlasitějším kritikům. Vadí mu mimo jiné to, že provoz OpenAI financuje z velké části americký Microsoft.

ChatGPT ve verzi 3.5 byl zpřístupněn před půlrokem, přesně 30. listopadu 2022. Právě k půlročnímu výročí se průzkum Ami Digital vztahuje.

I když je tedy tento chatovací robot na trhu pro běžné uživatele už šest měsíců, větší popularity se dočkal až v březnu, kdy byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat užitečnější odpovědi a v podstatě připravuje půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Zadarmo i za peníze

Aplikaci nabízí OpenAI ke stažení i použití zdarma. Platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného.

Předplatné ChatGPT Plus vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč.

Aplikace ChatGPT už funguje na českých iPhonech. Majitelé Androidů mají zatím smůlu

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Výzkumníci z Texaské univerzity vyvinuli unikátní dekodér pro lidi, kteří se nemohou vyjádřit slovně. Tento vynález umožňuje pomocí umělé inteligence číst...

Jak umělá inteligence změní pracovní den

Umělá inteligence (AI) je tu s námi už léta, ale málokdy se o ní mluvilo tak často jako nyní. Spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI ji vystřelilo do...

Výběr článků

Načítám