Hlavní obsah

Aplikace učí záchranu před střelcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si zachránit život před útočníkem dřív, než dorazí policie, vysvětluje nová volně dostupná aplikace Aktivní střelec. Vypadá jako běžný chat s umělou inteligencí. Podnětem k jejímu vzniku byla loňská tragédie na filozofické fakultě, při níž zahynulo čtrnáct lidí a dalších pětadvacet jich šílený vrah zranil.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Pietní místo před budovou filozofické fakulty

Článek

„Aplikace řeší dobu mezi začátkem útoku a příjezdem policie. To mohou být jednotky, ale i desítky minut. Nabízí základní poučky a postřehy, které můžou být dobré k záchraně života,“ říká Josef Kraus, bezpečnostní odborník z Masarykovy univerzity v Brně a odborný garant projektu.

Rady chatbota se liší podle vybrané situace. Uživatel si může nasimulovat útok, při němž nezná pozici útočníka a nemá možnost úniku. „Jste-li v uzavíratelné místnosti (kancelář, kuchyňka, učebna), zamkněte dveře nebo je zablokujte,“ odpoví robot. „Nejste-li v uzavíratelné místnosti, snažte se do ní proniknout, nezůstávejte na chodbě a ve velkých prostorách. K barikádě využijte velké a těžké předměty, případně zablokujte kliku.“

Skrývající se člověk by dál měl zatáhnout žaluzie či závěsy, odstoupit od dveří, schovat se za roh či nábytek. Důležité je také přepnout telefon do tichého módu, aby případné zvonění střelce neupozornilo.

Těsně před tragédií objednala Karlova univerzita detektory zvuku střelby

Domácí

Pokud to situace dovolí, je třeba informovat spolupracovníky a zavolat policii. „Důležité je nezavěšovat telefon, operátor se totiž může z okolních zvuků dozvědět důležité informace, ať už jde o počet útočníků, nebo zbraně, které používají,“ popsal Kraus. Základní poučka podle něj zůstává stejná: Uteč, pokud to jde, případně se schovej, v nejhorším případě s útočníkem bojuj.

Rámy nebudou, trénink ano

Aplikace je jednoduchá, doporučení lze projít za několik minut. „Chtěli jsme, aby ji mohl mít při ruce každý, i ten, kdo neprošel žádným školením,“ řekl Roman Štěpánek, který stojí za technickým řešením chatbota.

Uživatelé podle něj nemají k obsahu výtky, vadí jim ovšem jednoduchý vzhled aplikace. To se v budoucnu může změnit, zásadní je podle autorů obsah, který se spouští přímo v prohlížeči na této adrese.

Kraus zároveň působí v pracovních skupinách Masarykovy univerzity, které řeší opatření pro případný útok. Ani v Brně nechtějí jít cestou bezpečnostních rámů, stejně tak se rozhodla i pražská Univerzita Karlova.

„Aby se zabránilo vstupu člověka se zbraní nebo výbušninou, byl by nutný rám, rentgen a personál, který je schopný takovou kontrolu provést. Vytvářely by se fronty, není to reálné provozně ani personálně,“ řekl Zdeněk Kalvach, bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy. Podobné argumenty volili i zástupci Masarykovy univerzity.

Ani rodina si to neumí představit, cítím se izolovaná, říká studentka, která byla při střelbě na fakultě

Domácí

Obě instituce naopak připravují podklady pro policii, které budou zahrnovat například plán budovy nebo počty studentů a zaměstnanců. Ministerstvo vnitra chce také proškolovat klíčové zaměstnance škol, ti pak budou bezpečnostní pravidla předávat dál.

Obě univerzity zavádějí i krizový informační a svolávací systém (KISS), jenž v případě nouze odešle varovné zprávy například studentům a vyučujícím dotčené fakulty.

Univerzita podala trestní oznámení na poslance Kobzu

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám