Hlavní obsah

Těsně před tragédií objednala Karlova univerzita detektory zvuku střelby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku loňského prosince objednala Univerzita Karlova padesát detektorů, které jsou schopné v okolí rozpoznat zvuk střelby, vyděšený křik nebo tříštící se sklo a poslat upozornění na předem dané místo, například na policii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektorát Univerzity Karlovy na pražském Ovocném trhu

Článek

Jedná se o vynález plzeňské firmy JALUD Embedded. Podle tvůrců zkracuje dobu zaznamenání krizové události záchrannými složkami z průměrných sedmi minut na pět sekund, což může zachraňovat životy.

Objednávku univerzita učinila na začátku prosince, šlo o nadstavbu už existujícího kamerového systému. „Termín dodání byl stanoven na šest až osm týdnů od objednání,“ upřesnil Václav Hájek, mluvčí Univerzity Karlovy.

Požadováno bylo padesát kusů mikrofonů, které měly být rozmístěny v areálu rektorátu na pražském Ovocném trhu (k tragické střelbě došlo 21. prosince v budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha). Pokud bude dodržen původní harmonogram, bude rektorát vybaven touto technikou do konce ledna.

Policie se dosud zabývala 165 skutky navazujícími na střelbu na fakultě

Krimi

Podle bezpečnostního poradce Univerzity Karlovy Zdeňka Kalvacha jsou detektory střípkem do mozaiky všech opatření. Zásadní podle něj je, aby s technikou uměl pracovat proškolený personál. To se týká i systému varovných SMS, které se v případě krizové situace odešlou na předem určená telefonní čísla, například všem studentům a pedagogům dané fakulty.

„Tento systém se zatím testoval na kolejích a menzách Univerzity Karlovy a v budově rektorátu. Chceme jej co nejrychleji zavést na všechny fakulty a součásti univerzity, ale zároveň musíme správně určit příjemce a proškolit personál, jinak by byl systém neúčinný,“ popsal Kalvach. Služba je přezdívaná KISS, tedy Krizový informační a svolávací systém. Smlouva o zřízení a zajišťování tohoto systému byla mezi univerzitou a společností O2 uzavřena v září roku 2022.

Nepůjdou cestou rámů

Kalvach se vyjádřil také k otázce možného zavedení bezpečnostních rámů v budovách univerzity. „Touto cestou nepůjdeme. Aby se zabránilo vstupu člověka se zbraní nebo výbušninou, byl by nutný rám, rentgen a personál, který je schopný takovou kontrolu provést. Vytvářely by se fronty, není to reálné provozně ani personálně,“ popsal.

Ani boxy na objemná zavazadla nejsou podle něj řešením. „K incidentu by případně nedošlo v učebně, ale v úschovně zavazadel. Už to je přece problematické,“ vysvětlil.

Místnosti v jednotlivých budovách by se podle něj měly upravit tak, aby se v nich dalo lépe přečkat případnou krizovou situaci. „Problematické jsou například dveře, které se otevírají směrem ven a nedají se snadno zabarikádovat. Měly by se také připravit informační karty pro policisty, aby v případě zásahu okamžitě věděli, jaká je mapa objektu nebo kolik v něm bývá odhadem lidí,“ popsal Kalvach.

Jako zásadní pak označil bezpečnostní školení, které by podle něj mohlo být nabídnuto studentům i pedagogům ještě v tomto akademickém roce. „S psychology řešíme vhodné načasování. Pokud by k němu došlo příliš brzy po tragédii, nemuselo by být dobře přijato,“ vysvětlit bezpečnostní poradce.

Politici otáčejí, u zbraní zváží psychotesty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám