Hlavní obsah

Veřejné budovy ohlídá umělá inteligence, zaměstnanci musí cvičit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vysoké školy narychlo ve spolupráci s bezpečnostními složkami zdokonalují svá bezpečnostní opatření a shánějí na ně prostředky, v jiných veřejných budovách už spoléhají na moderní technologie. Po střelbě na filozofické fakultě se chystají posílit prevenci i pořadatelé velkých kulturních akcí.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

I na nádražích by na bezpečnost mohla v blízké době dohlížet AI.

Článek

Výhody umělé inteligence ověřuje Správa železnic. „Jako jeden z příkladů lze uvést nasazení AI na kamerový systém. Cílem je vyhodnotit rizikové či nestandardní situace. Upozorní například na dlouho odložená zavazadla, vytažení zbraní, na člověka ležícího na zemi a další nestandardní chování,“ popsala Novinkám a Právu mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

„Aktuálně novinku testujeme v nově zrekonstruované stanici v Adamově. Po testech bychom ji chtěli nasadit na co největší část sítě,“ dodala.

Máme postupy, jak řešit události typu aktivní střelec, nástražný systém či zanechané zavazadlo.
Daniel Velčovský, manažer ABIS

Na umělou inteligenci sází i Daniel Velčovský, bezpečnostní manažer společnosti ABIS, která zajišťuje ochranu mimo jiné pro obchodní centrum na pražském Žižkově. Do objektů tam nasazují kamery s využitím umělé inteligence, která rozpozná vytaženou zbraň, ale třeba i prasknutí skla. Delší dobu také využívají čidla na detekci pohybu.

Ministerstvo školství upraví bezpečnostní doporučení i pro žáky

Věda a školy

„Po události na filozofické fakultě jsme v obchodních centrech nepřijímali speciální opatření, protože je máme už dlouhodobě nastavená. Na jednotlivých centrech máme zpracované postupy, jak řešit všechny mimořádné události typu aktivní střelec, nástražný systém nebo zanechané zavazadlo,“ řekl Novinkám a Právu.

Cvičí po nocích, ale bez petard

Pro včasné varování personálu se používá rozhlas, někdy s využitím utajených kódů, případně SMS na mobil. V případě střelby by rozhlas hlásil, jakým směrem se mají lidé evakuovat, případně zda se mají zabarikádovat v provozovně. „Uteč, schovej se, bojuj. To je základní pravidlo, které v případě střelce platí,“ dodal.

Cvičení probíhají někdy v noci, ale většinou za provozu, obvykle i za účasti policie, bez dýmovnic či petard, aby nevznikla panika. „Cvičili jsme evakuaci i za účasti zákazníků,“ dodal Velčovský. Bližší informace odmítl poskytnout, aby případnému útočníkovi nenahrál.

Opatření na školách po střelbě? Možná zákaz velkých tašek, rámy nejspíš jen výjimečně

Domácí

Podle šéfa výkonného výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka se většina obchodních domů na krizové situace dlouhodobě připravuje. „Existují krizové plány pro různé typy mimořádných událostí a probíhají pravidelná cvičení v úzké spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému. Výstražný systém a plán postupu pro případ aktivního střelce patří do základního školení,“ zmínil.

Standardem jsou prý informační systémy, ať už rozhlas, nebo mobilní aplikace či systémy poskytovatelů bezpečnostních služeb, kterými lze okamžitě předat potřebné instrukce vybraným okruhům lidí, od návštěvníků přes zaměstnance po správu centra.

Takový přístup potvrdila Iva Pavlousková, mluvčí řetězce Tesco. „Intenzivně a průběžně pracujeme na zvyšování bezpečnosti našich kolegů a zákazníků rozšiřováním a posilováním oddělení bezpečnosti a krizového řízení. Odpovědným osobám je poskytován rozsáhlý trénink a školení ke zvládání krizových situací v úzké spolupráci s policií,“ napsala Novinkám a Právu.

V kultuře záleží na velikosti akce

Tragické události na filozofické fakultě zřejmě povedou k přísnějším opatřením na větších kulturních akcích. „Plánujeme sérii schůzek s bezpečnostními složkami s cílem revidovat postupy v případech, jako je aktivní střelec,“ řekl Novinkám a Právu Ondřej Pojzl z Live Nation, která v ČR pořádá největší koncerty zahraničních hvězd.

„Naše akce jsou nadstandardně zabezpečeny. Od důkladných kontrol osob a dovolených zavazadel až po nasazení mobilních kamerových systémů. Standardem jsou nadnárodní interní školení krizových situací na koncertech,“ dodal.

Budova Filozofické fakulty bude uzavřena celý leden, osudné čtvrté patro až do podzimu

Domácí

Ředitel pražského hudebního klubu Rock Café Lukáš Růžek se spoléhá na pořadatelskou službu, která dohlíží u vstupu do klubu. „Jsme připraveni ji na některé vytipované akce posílit,“ uvedl.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser nic nepodcenil, ale chybí mu peníze. „Máme zpracovanou studii na ochranu měkkých cílů, ze které vyplývá, že by si zavedení takových opatření žádalo mnohamilionovou investici. A na to opravdu nemáme. Doufáme v příčetnost lidí,“ sdělil Novinkám a Právu.

Ani ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer změny nechystá. „Měkké cíle, jako jsou nádraží nebo divadla, nejde žádnými bezpečnostními rámy nebo sekuritními službami ošetřit. To by trval vstup do divadla třeba hodinu a půl.“

Podobně hovořil i Jan Bradáč, ředitel CineStar: „Žádná opatření nechystáme, nedovedu si to v praxi představit.“

Ukázali fotografii a řekli, že se asi blíží. Univerzita zveřejnila svůj minutovník ze dne řádění střelce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám