Hlavní obsah

Chci zanechat co nejvíce bolesti. Střelec se zřejmě inspiroval 14letou Ruskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník, který ve čtvrtek zabíjel na filozofické fakultě v Praze, se podle policejního prezidenta Martina Vondráška inspiroval nedávným útokem v Rusku. Policejní prezident měl zřejmě na mysli útok 14leté dívky, která začala střílet na své spolužáky v ruském Brjansku. Naznačují to i vzkazy na sociální síti Telegram.

Foto: David W Cerny, Reuters

Střelba v Praze

Článek

„Ten člověk se inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí,“ řekl Vondrášek. Dodal ale, že je to zatím nepotvrzená stopa.

„Máme informaci – a ještě není ověřená – z jednoho účtu na sociální síti, že se měl inspirovat teroristickým útokem, který se udál letos na podzim v Rusku,“ poznamenal policejní prezident.

Vondrášek odkazoval pravděpodobně na účet na sociální síti Telegram, podepsaný stejným jménem, jako má podezřelý, kde se o inspiraci ruským masakrem píše. Pisatel se tam vyznává z nenávisti k lidem nebo k tomu, že se chce zastřelit. „Nenávidím svět a chci po sobě zanechat co nejvíce bolesti,“ uvádí třeba.

Čtrnáctiletá gymnazistka v ruském Brjansku začala střílet do spolužáků

Evropa

Před čtrnácti dny čtrnáctiletá žačka gymnázia v ruském Brjansku začala ráno na hodině biologie střílet do spolužáků. Jednu dívku zabila, pět dalších osob zranila. Poté obrátila zbraň proti sobě.

Bilance pražského útoku ze čtvrtečního večera mluvila o nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných.

Vražedkyně v Rusku střílela loveckou puškou Bekas-3, která patřila jejímu otci. Dívka ji pronesla do školy v papírovém tubusu. Gymnázium si přitom ze státních peněz platilo soukromou ochranku, v budově ale chyběly rámy detekující kovy i kamerový systém.

Střelba v ruských školách není ojedinělou záležitostí. Jen za posledních pět let došlo k nejméně 15 podobným případům. K posledním patří útoky na škole v Iževsku a univerzitě v Permu, při nichž zahynulo 18, respektive 6 lidí. Desítky studentů byly v obou případech zraněny.

Během řádění střelce měl uvnitř fakulty dceru. Zůstaňte na zemi, psal jí v esemeskách

Domácí

Výběr článků

Načítám